Gabriel: Duitsland trekt militairen terug van Turkse basis Incirlik
Kort nieuws - 6 juni 2017 - Auteur: Redactie DuitslandwebDuitsland trekt zijn militairen terug van de luchtmachtbasis in het Turkse Incirlik. Dat heeft de Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Sigmar Gabriel, maandag aangekondigd. Gabriel heeft maandag in Ankara gesproken met zijn ambtgenoot Cavusoglu in een laatste poging om tot een vergelijk te komen.
Duitsland ondersteunt vanuit de luchtmachtbasis Incirlik de strijd tegen IS met 260 soldaten, meerdere verkenningsvliegtuigen en een tankvliegtuig. Die kunnen daar niet blijven, nu de Turkse regering Duitse parlementariërs verbiedt om de manschappen te bezoeken.
De Turkse regering vindt het ontoelaatbaar dat Duitsland vermeende aanhangers van de Gülen-beweging opneemt. Overigens noemde Gabriël de kwestie rond Incirlik een van de kleinere problemen in de Duits-Turkse relatie. Tenslotte is er een verstandige oplossing voor: het terugtrekken van de troepen, aldus de minister in een interview met Tagesschau. Als een van de lastigere kwesties noemde hij de gevangenhouding van journalisten als Deniz Yücel. "We zijn er zeer zeker van, dat de gevangenneming van de heer Yücel zonder grond is", zei Gabriel. Lees meer bij Tagesschau
Defensieminister Von der Leyen heeft inmiddels aangekondigd dat het kabinet waarschijnlijk woensdag al zal besluiten om de manschappen naar een basis in Jordanië te verplaatsen. Duitsland heeft ook nog manschappen op de Navo-basis in Konya. Die blijven wel, omdat Turkije daar wel bezoeken toestaat, omdat het een Navo-steunpunt is. Lees meer bij Die Zeit
Lees meer over 'Duitsland en de wereld':
5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten
Waarom voelt Duitsland een speciale verplichting voor Israël? En hoe gaat Duitsland om met pro-Palestijns protest?
De Duitse staatsraison
De aanval van Hamas op Israël zorgt in Duitsland voor extra grote innerlijke verwarring, ziet Merlijn Schoonenboom in Berlijn.
Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering
Kanselier Scholz ontving China's premier Li Qiang voor kabinetsoverleg, in de hoop de gespannen relatie tussen beide landen te verbeteren.
Wachten op een Chinastrategie
De afhankelijkheid van China is een achilleshiel van de Duitse economie. De bondsregering moet snel met een China-strategie komen, aldus econoom Brzeski.
Reacties
Geen reacties aanwezig