Duitsland verscherpt reisadvies voor Turkije
Kort nieuws - 20 juli 2017 - Auteur: Redactie DuitslandwebDe spanningen tussen Turkije en Duitsland lopen verder op. Minister van Buitenlandse Zaken Gabriel (SPD) heeft het reisadvies voor Turkije aangescherpt. Ook waarschuwt hij Duitse ondernemers voor investeringen in Turkije.
Aanleiding voor de veiligheidsmaatregelen is de arrestatie van de Duitse mensenrechtenactivist Steudtner eerder deze maand in Istanbul. Turkije verdenkt hem ervan terreurorganisaties te steunen. Duitse burgers zijn in Turkije niet meer veilig voor willekeurige arrestaties, zei Gabriel vandaag op een persconferentie in Berlijn, waarvoor hij van vakantie is teruggekeerd. Daarom zijn de reisadviezen naar Turkije aangescherpt. Ook kan hij Duitse bedrijven niet meer adviseren "te investeren in een land als daar geen rechtszekerheid meer is". De maatregelen zijn afgesproken met kanselier Merkel en SPD-voorzitter Schulz, aldus Gabriel.
Eerder probeerde Duitsland vaak stevige stellingnames in conflicten met Turkije te vermijden. Maar woensdag heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken de Turkse ambassadeur op het matje geroepen in verband met de arrestatie van Steudtner en diens onmiddellijke vrijlating geëist. Turkije noemde dat vanmorgen een niet acceptabele inmenging in aangelegenheden van de Turkse justitie. Die Zeit meldde woensdag dat Turkije enkele weken geleden een lijst met namen aan de Duitse recherche heeft gegeven van personen en bedrijven die het verdenkt van steun aan de Gülenbeweging, die als terreurorganisatie wordt gezien. Op de lijst stonden voor het eerst ook Duitse bedrijven als Daimler en BASF. Lees meer bij tagesschau.de, Süddeutsche.de en Zeit.de
Lees meer over 'Duitsland en de wereld':
5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten
Waarom voelt Duitsland een speciale verplichting voor Israël? En hoe gaat Duitsland om met pro-Palestijns protest?
De Duitse staatsraison
De aanval van Hamas op Israël zorgt in Duitsland voor extra grote innerlijke verwarring, ziet Merlijn Schoonenboom in Berlijn.
Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering
Kanselier Scholz ontving China's premier Li Qiang voor kabinetsoverleg, in de hoop de gespannen relatie tussen beide landen te verbeteren.
Wachten op een Chinastrategie
De afhankelijkheid van China is een achilleshiel van de Duitse economie. De bondsregering moet snel met een China-strategie komen, aldus econoom Brzeski.
Reacties
Geen reacties aanwezig