Duitsers weg uit Irak na dood veiligheidsexperts
Nieuwsflash

Achtergrond - 13 april 2004

(13 april 2004) Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft alle Duitsers, die nog in Irak verblijven, opgeroepen het land te verlaten. Het is vrijwel zeker dat twee Duitse medewerkers van het elitekorps GSG-9 door Irakese rebellen om het leven zijn gebracht.

De twee Duitsers waren vorige week woensdag op weg naar de Duitse ambassade in Bagdad, waar ze de daar nog verblijvende ambassademedewerkers zouden helpen. In hun functie waren ze verantwoordelijk voor de bescherming van Duitse personen en gebouwen in Irak. Toen ze in een wegblokkade van Irakese opstandelingen terechtkwamen, werd hun autokonvooi beschoten. De laatste auto, waarin de twee veiligheidsexperts zaten, raakte daarbij van de weg en bleef voor een school stilstaan. Daar werden de twee Duitsers vermoedelijk doodgeschoten. Medewerkers van de ambassade zouden inmiddels videobeelden van hun dode lichamen hebben gezien.

Er zijn ongeveer zestig Duitse staatsburgers in Irak aanwezig. Veertig van hen zijn Duitse vrouwen die met Irakezen zijn getrouwd. Zij zijn grotendeels in Irakese families geïntegreerd. De overige twintig zijn journalisten, zakenlieden, diplomaten en medewerkers van private hulporganisaties. Deze laatsten hebben Irak gisteren verlaten. "We voelen ons hier niet meer veilig", aldus Frank McAreavey van de private mijnenopruimingsdienst Help. "We kunnen alleen nog maar in ons kantoor zitten en niets doen."

Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwt inmiddels ook voor veiligheidsrisico's in Koeweit. Zowel daar als in het zuiden van Irak en in het grensgebied met Koeweit bestaat een verhoogd risico voor aanslagen en overvallen op buitenlanders. Het is niet uitgesloten dat Koeweit binnenkort zijn grenzen sluit. Op dat moment is het alleen nog maar mogelijk via de gevaarlijke weg naar Jordanië het land te verlaten en juist op deze weg is vorige week het Duitse konvooi overvallen.

Süddeutsche Zeitung
Tödliche Mission zwischen den Fronten

Frankfurter Allgemeine Zeitung
Botschaft drängt Deutsche zur Ausreise
Deutsche wohl tot - Bangen um japanische Geiseln

Die Welt
Immer mehr Entführungen im Irak

Der Spiegel
Deutsche sollen Irak verlassen

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger