Duitslandweb logo Duitslandweb

Minister Maas: Regering Irak wil dat Duitse soldaten blijven

Kort nieuws - 16 januari 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De regering van Irak wil dat de Duitse inzet in het land wordt voortgezet. Dat heeft de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Maas (SPD) woensdag in de Bondsdag gezegd.

Maas zegt dat de Iraakse regeringsleider Adil Abdul-Mahdi aan vertegenwoordigers van de Duitse regering heeft bevestigd dat de Duitse soldaten in Irak moeten blijven. Maar Abdul-Mahdi heeft woensdag ook gezegd dat hij het besluit van het Iraakse parlement wil uitvoeren waarin het einde wordt geëist van de internationale militaire aanwezigheid in het land.

De Duitse missie - onderdeel van de anti-IS-coalitie - is momenteel onderbroken, een deel van de militairen is overgeplaatst naar Jordanië en Koeweit. Dit vanwege spanningen in de regio na de liquidatie van de Iraanse generaal Qassem Soleimani door de Verenigde Staten, eerder deze maand.  

Minister van Defensie Kramp-Karrenbauer (CDU) was in Irak en Jordanië om over een voortzetting van de Duitse missie in Irak te praten. "Wij zijn hier nog steeds nodig en willen blijven - altijd op voorwaarde dat de Iraakse regering aan de uitnodiging vasthoudt", liet ze woensdagavond weten. 

In de Bondsdag streden regering en oppositie woensdag over de inzet in Irak. De AfD en Die Linke willen dat de Duitse soldaten per direct uit de regio worden teruggehaald. Lees meer bij Die Welt over Maas en Kramp-Karrenbauer

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en de wereld':

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

Waarom voelt Duitsland een speciale verplichting voor Israël? En hoe gaat Duitsland om met pro-Palestijns protest?


Lees meer

De Duitse staatsraison

De Duitse staatsraison

De aanval van Hamas op Israël zorgt in Duitsland voor extra grote innerlijke verwarring, ziet Merlijn Schoonenboom in Berlijn.


Lees meer

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Kanselier Scholz ontving China's premier Li Qiang voor kabinetsoverleg, in de hoop de gespannen relatie tussen beide landen te verbeteren.


Lees meer

Wachten op een Chinastrategie

Wachten op een Chinastrategie

De afhankelijkheid van China is een achilleshiel van de Duitse economie. De bondsregering moet snel met een China-strategie komen, aldus econoom Brzeski.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger