Duitslandweb logo Duitslandweb

Libië-conferentie: discussie over Duitse betrokkenheid bij vervolg

Kort nieuws - 20 januari 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Nu op de Libië-conferentie in Berlijn een wapenembargo is afgesproken, is de vraag in hoeverre Duitsland meedoet aan de controles waarmee de afspraken in stand moeten worden gehouden.

Op de Libië-conferentie in Berlijn, geïnitieerd door kanselier Merkel, zijn de partijen het zondag eens geworden over een wapenembargo voor het Noord-Afrikaanse land. De deelnemende landen stoppen met militaire steun aan de strijdende partijen. De verschillende milities in Libië moeten worden gedemobiliseerd en ontwapend. Ook moeten er strengere controles komen op het instandhouden van het embargo. 

Merkel (CDU) benadrukte na afloop van de conferentie dat alle partijen het erover eens zijn dat er geen militaire oplossing is voor dit conflict. De bedoeling is dat er een politiek proces op gang komt onder leiding van de Verenigde Naties en het geweldsmonopolie in het door burgeroorlog verscheurde land wordt hersteld. Aan de conferentie namen onder meer de Russische president Poetin, de Turkse president Erdogan, de Franse president Macron, de Britse premier Johnson en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Pompeo deel. Ook waren vertegenwoordigers uit bijvoorbeeld China en Egypte aanwezig. De internationaal erkende Libische premier Sarraj en zijn tegenstander generaal Haftar waren ook in Berlijn, maar deden niet mee aan de conferentie. Zij spraken apart met Merkel en haar minister van Buitenlandse Zaken Maas (SPD). 

Hoe de besluiten moeten worden uitgevoerd en gecontroleerd, is nog niet afgespoken. Daarover spreken vandaag de Europese ministers van Buitenlandse Zaken in Brussel. De vraag hoe Duitsland bijdraagt, is ook nog open. Tien jaar geleden deed Duitsland niet mee aan de internationale militaire interventie in Libië. Als initiatiefnemer van de conferentie kan het zich nu moeilijk afzijdig houden, schrijven Duitse media. 

Minister van Defensie Kramp-Karrenbauer (CDU) liet zich voor de conferentie al positief uit over een mogelijke Duitse deelname aan een internationale vredesmacht voor Libië. Merkel en Maas uitten zich tot nu toe een stuk terughoudender. Pas als er een duurzame wapenstilstand is, kun je het over de controle ervan hebben, aldus Merkel na afloop van de conferentie. Lees meer bij tagesschau.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en de wereld':

Wachten op een Chinastrategie

Wachten op een Chinastrategie

De afhankelijkheid van China is een achilleshiel van de Duitse economie. De bondsregering moet snel met een China-strategie komen, aldus econoom Brzeski.


Lees meer

Baerbock stelt in buitenlandbeleid vrouwen centraal

Baerbock stelt in buitenlandbeleid vrouwen centraal

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Baerbock maakt zich sterk voor een feministische buitenlandse politiek.


Lees meer

Bezoek Scholz aan China zeer omstreden

Bezoek Scholz aan China zeer omstreden

Vrijdag bezoekt Scholz de Chinese president Xi Jinping. Een beladen kennismakingsbezoek.


Lees meer

Duitsland stuurt sportminister naar WK in Qatar

Duitsland stuurt sportminister naar WK in Qatar

Sportminister Faeser reisde naar Qatar en kreeg 'veiligheidsgaranties' voor de WK-fans. Zelf gaat ze nu ook.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger