Frustratie Duitse werknemers slecht voor economie
Nieuwsflash

Achtergrond - 19 januari 2004

(19 januari 2004) Slechts 12 procent van de Duitse werknemers is tevreden met zijn baan. Ruim 70 procent voert zijn werk strikt volgens voorschrift uit en 18 procent heeft innerlijk eigenlijk al ontslag genomen. Dit zijn de resultaten van een representatief opinie-onderzoek, dat in Duitsland werd gepresenteerd.

Door het gebrek aan betrokkenheid van werknemers bij hun werk zijn ze vaker ziek en produceren ze minder. Zo veroorzaken ze per jaar een economisch verlies van 247 tot 260 miljard euro. Dit is de uitkomst van een onderzoek dat werd uitgevoerd door bedrijfsadviesbureau Gallup in Potsdam. Dat is vrijwel net zoveel als de gehele Duitse begroting voor 2004, die 257,3 miljard euro bedroeg.

In 2002 was het tevredenheidspercentage nog 15 procent. "De negatieve trend is mede door de algemene economische situatie te verklaren", zegt Gerald Wood van Gallup. Als belangrijkste oorzaak voor de frustraties van werknemers wordt echter slecht management genoemd. "De dialoog tussen de bedrijfsleiding en de werknemers is in Duitsland slechter dan in bijvoorveeld de Verenigde Staten", aldus Wood. Ook raken werknemers gedemotiveerd van de langdurige aanstellingsprocedures die in Duitsland gelden en de geringe kans op promotie.

In Beieren en Baden-Württemberg zijn werknemers over het algemeen tevredener dan elders. "Het management in het zuiden van Duitsland is waarschijnlijk beter in het motiveren van hun medewerkers", aldus Wood. Het tevredenheidspercentage ligt het laagst in Oost-Duitsland (10 procent).

In de Verenigde Staten geeft 30 procent van de werknemers aan zich betrokken te voelen bij zijn werk. Daarna volgen Canada (24 procent), Israel (20 procent) en Australie (18 procent). In Singapore (4 procent), Frankrijk (6 procent) en Japan (9 procent) zijn de werknemers nog minder enthousiast dan in Duitsland.

Het onderzoek van Gallup werd in de zomer van 2003 uitgevoerd. In Duitsland werden in totaal 2001 mannen en vrouwen van 18 jaar en ouder ondervraagd.

Stern
70 Prozent der Deutschen machen "Dienst nach Vorschrift"

Financial Times Deutschland
Unmotivierte Mitarbeiter verursachen Milliardenausfälle

Spiegel
70 Prozent machen nur Dienst nach Vorschrift

Focus
Am liebsten "Dienst nach Vorschrift"

Die Welt
Frust im Job

ZDF Heute
Umfrage: Nur zwölf Prozent der Deutschen engagiert im Job

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger