
Economen: Heffingen drama voor Duitse economie
Kort nieuws - 3 april 2025 - Auteur: Redactie DuitslandwebIn Duitsland is met zorgen gereageerd op de invoerheffingen die de Amerikaanse president Donald Trump heeft afgekondigd. Op producten uit de EU voert Trump 20 procent invoerheffingen in. Op auto's had hij vorige week al 25 procent invoerheffingen afgekondigd.
Kanselier Olaf Scholz noemde in een reactie de heffingen fundamenteel verkeerd en slecht voor de wereldhandel. Demissionair minister van Economische Zaken Robert Habeck zwaaide met een dik pak papier waarin de mogelijke Europese tegenmaatregelen worden opgesomd. Hij sprak van een dag van willekeur die Europa moet beantwoorden met een dag van Europese eensgezindheid.
Duitse economen berekenden vandaag de economische gevolgen van de Amerikaanse heffingen. Het Institut der Deutsche Wirtschaft Köln spreekt van een economische catastrofe. Het berekende dat de economische schade in Duitsland tijdens de vier jaar ambtstermijn van Trump dreigt op te lopen tot 200 miljard euro. Het Duitse bruto binnenlands product (bbp) zal volgens het instituut in 2028 1,5 procent lager zijn als de heffingen blijven.
Het Institut für Weltwirtschaft Kiel (IfW) heeft berekend dat de economische groei in Duitsland 0,3 procent lager zal uitvallen dan zonder de heffingen. De Duitse export zal met 0,6 procentpunt afnemen. De prijzen zouden in Duitsland weleens 1 procent lager kunnen worden, doordat producten die voor de export bestemd waren, op de eigen markt blijven, denk het IfW.
Het Ifo Institut in München spreekt van een bittere dag voor de wereldhandel. Het instituut verwacht dat de heffingen zorgen voor een krimp van het bbp in Duitsland van 0,3 procent. Belangrijke industrietakken zoals de auto-industrie, de farmaceutische industrie en de machinebouw zullen nog sterkere effecten merken, stelt het Ifo Institut. Lees meer bij Tagesschau en bij IfW
Lees meer over 'Economie':

Duitsland blijft een oase voor PFAS-uitstoters
Duitsland heeft geen maxima voor PFAS-uitstoot. Dat heeft vergaande gevolgen, ook voor Nederland.

Elon Musk verzet zich tegen Duits arbeidsrecht
De Duitse Tesla-fabriek ligt onder vuur omdat die zich niets aantrekt van het Duitse arbeidsrecht. Zo worden zieke werknemers gekort op hun loon.

Waar gaat het mis in de Duitse economie?
De Duitse economische groei blijft achter. Met deze knelpunten moet een nieuwe regering aan de gang.

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'
Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.
Reacties
Geen reacties aanwezig