Stemming in het Oosten bereikt nieuw dieptepunt
Nieuws

Achtergrond - 17 januari 2007

(17 januari 2007) Volgens een nieuwe studie is slechts 39 procent van de Oost-Duitsers tevreden met hun huidige bestaan. Dit is een daling van 20 procent ten opzichte van 2000. Eén op de zes ondervraagden zegt de DDR terug te willen.

16 Procent van de Oost-Duitsers identificeert zich nadrukkelijk met het begrip ‘ontevreden’. Onzekerheid op de arbeidsmarkt, financiële problemen en het gevoel van sociale onrechtvaardigheid zijn de voornaamste oorzaken van deze negatieve stemming in het oosten van Duitsland. Enkel het privé-leven (gezinsleven, vrije tijd en hobby’s) beoordelen de Ossis nog overwegend positief.

Dit blijkt uit een enquête van de Bond voor Volkssolidariteit die gisteren in Berlijn werd gepresenteerd. Het is de zeventiende keer dat dit onderzoek in de zes Oost-Duitse deelstaten (Mecklenburg-Vorpommern, Sachsen, Thüringen, Sachsen-Anhalt, Brandenburg en Oost-Berlijn) wordt uitgevoerd.

Uit het onderzoek bleek verder dat slechts 20 procent van de 900 ondervraagden een positief toekomstbeeld heeft. Ook de positieve beoordeling van de eigen economische situatie daalde, van 35 procent in 2005 naar 25 procent in 2006. Meer dan de helft van de voormalige Ossis vreest dat de economische omstandigheden nog slechter zullen worden.

Alleen in 1991 en in 1993 was de stemming in Oost-Duitsland nog grimmiger. Een historisch dieptepunt wat het tevredenheidgevoel betreft, aldus Gunnar Winkler, voorzitter van de Bond voor Volkssolidariteit. Hij vreest voor de stabiliteit in het Oosten en met name voor de opkomst van rechts-extremisme. Uit het onderzoek blijkt dat driekwart van de ondervraagde Oost-Duitsers een vijandige houding tegenover buitenlanders heeft en hun aantal in Duitsland wil reduceren.

Voorts komt uit het rapport naar voren dat slechts 7 procent van de ondervraagden vertrouwen heeft in de huidige regering. De voornaamste klacht is de geringe invloed van de burger op de politiek. De voordelen van de democratie zijn blijkbaar nog niet in alle regionen van Duitsland doorgedrongen. Slechts een kwart van de geënquêteerden zegt zich een volwaardig burger van het herenigde Duitsland te voelen.

Eén op de zes Oost-Duitsers zegt liever in de voormalige DDR te willen leven. Deze groep bestaat voor het merendeel uit werklozen en jongeren onder de 25 jaar. Daarom adviseren experts om deze uitkomst niet als politiek statement te interpreteren, maar eerder als een roep om werk en inkomen. Dit is opmerkelijk, omdat de Duitse economie in 2006 krachtig groeide en de werkloosheid in Duitsland blijft dalen. Volgens het Oost-Duitse CDU-kamerlid Eckhardt Rehberg moet de verklaring voor dit contrast niet worden gezocht in het cliché van de mopperende Jammer-Ossis, maar is dit nog een erfenis van Schröders verguisde Hartz VI-hervormingen. Rehberg vermoedt eenzelfde negatieve tendens in de West-Duitse deelstaten.

De vraag of dit onderzoek representatief en subjectief is, staat nog ter discussie. De Bond voor Volkssolidariteit was in DDR-tijden nauw verbonden met de SED en werkt sinds de val van de Muur regelmatig samen met de op het Oosten georiënteerde PDS. Volgens de minister-president van Brandenburg, Matthias Platzeck, wijst een rapport van een West-Duits onderzoeksbureau het tegendeel uit. Op de vraag: ziet u het nieuwe jaar met vertrouwen of met vrees tegemoet?, antwoordde volgens dit rapport vorig jaar 42 procent van de Oost-Duitsers positief, 11 procent meer dan drie jaar geleden. Een onderzoek uit Brandenburg naar de tevredenheid onder de jeugd toont aan dat tweederde van de jongeren zich geen loser meer voelt, in 1999 was dit nog de helft.

Spiegel Online
Schlechte Stimmung wie noch nie

Handelsblatt.com
Stimmung in Ostdeutschland auf Tiefpunkt

 

Reacties

Smitha971 - 1 april 2017 13:00

Hello, always i used to check blog posts here in the early hours in the daylight, fkdddegfeecdafeg

Reageer
Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger