Dramatische uitslag verkiezingen voor SPD
Nieuwsflash
Achtergrond - 14 juni 2004
(14 juni 2004) De Europese verkiezingen en de deelstaatverkiezingen in Thüringen zijn gisteren dramatisch verlopen voor regeringspartij SPD. De Duitse sociaal-democraten kregen 21,9 procent van de stemmen voor het Europees parlement, bijna tien procent minder dan in 1999. In Thüringen verloor de partij bij de deelstaatverkiezingen vier procent en kwam daarmee uit op 14,5 procent, één van de slechtste SPD-resultaten op deelstaatniveau sinds 1945.
Ook de christen-democraten verloren bij de Europese verkiezingen, maar met 44,5 procent van de stemmen (1999: 48,7 procent) zijn ze de grootste partij gebleven. Winnaar in Duitsland waren Die Grünen. Zij verdubbelden het aantal stemmen: 11,9 procent gisteren tegenover 6,4 procent in 1999. De FDP haalde in tegenstelling tot de vorige Europese verkiezingen met 6,1 procent dit keer wel de kiesdrempel van vijf procent en keert weer terug in het Europees parlement. De PDS haalde 6,1 procent van de stemmen (1999: 5,8 procent) en is dus ook vertegenwoordigd in Europa. De opkomst was ook in Duitsland laag: 43,0 procent van de Duitsers ging naar de stembus (1999: 45,1 procent). De zetelverdeling is als volgt: CDU/CSU sturen 49 afgevaardigden naar Brussel, de SPD 23 (tien minder dan vijf jaar geleden), Die Grünen dertien en FDP en PDS ieder zeven.
De CDU was blij met het resultaat. Partijleider Angela Merkel sprak van een "goede dag voor CDU/CSU, voor Duitsland en voor Europa" en ziet de uitslag als een duidelijk signaal voor een machtswisseling op bondsniveau. Kanselier Gerhard Schröder liet vanmorgen weten dat het resultaat pijn doet, maar dat er geen alternatief is voor zijn hervormingsplannen. "Voor een ander beleid kan ik niet staan." Die Grünen toonden zich in feeststemming: "Wij zijn heel duidelijk de winnaars van de Europese verkiezingen", aldus partijleider Reinhard Bütikhofer.
In Thüringen behield de CDU haar absolute meerderheid en kan minister-president Althaus alleen verder regeren. Hij verloor weliswaar acht procent van de stemmen, maar kwam nog steeds uit op 43 procent, genoeg voor 45 zetels, meer dan de oppositiepartijen samen hebben. De tweede partij in de Oost-Duitse deelstaat is de PDS gebleven, met 26,1 procent (1999: 21,3 procent), hetgeen neerkomt op 28 zetels. De SPD krijgt 15 zetels in het parlement (18 in 1999). De FDP en Die Grünen haalden in Thüringen de kiesdrempel van vijf procent niet. Minister-president Althaus was erg tevreden met het resultaat: "De duidelijke boodschap van de kiezers is dat ook in Berlijn ander beleid moet worden gevoerd." Dat bevestigde zijn SPD-tegenstander Christoph Matschie, die het slechte resultaat voor zijn partij als een protest van de kiezers tegen de bondsregering ziet. De opkomst in Thüringen was ook lager dan vijf jaar geleden: 54,0 procent ging naar de stembus, tegen 59,9 procent in 1999.
Süddeutsche Zeitung
Union klarer Sieger - Debakel für SPD
CDU kann weiter alleine regieren
Die Sündenbockpartei
Der Spiegel
Die Hypothek Schröder
Sieg des Populisten
Frankfurter Allgemeine Zeitung
Historisches Tief für die SPD - Schröder: Das tut weh
CDU mit absoluter Mehrheit in Thüringen
Die Welt
Schröder schließt Kurswechsel aus
Schwarzer Tag für die SPD
CDU verteidigt absolute Mehrheit in Thüringen
Reacties
Geen reacties aanwezig