Anni Friesinger zegeviert in Heerenveen
Nieuwsflash

Achtergrond - 12 januari 2004

(12 januari 2004) Mooier kon het niet worden voor Anni Friesinger: op haar 27ste verjaardag werd ze in Heerenveen voor de vierde keer Europees kampioen allround schaatsen. "Deze titel betekent zoveel voor mij. Vooral hier, met dit fantastische publiek, en dan op mijn verjaardag: een mooier cadeau kon ik mezelf niet geven." Het publiek in het Thialfstadion zong uitbundig voor de Duitse schaatsster.

Friesinger bedankte het publiek na haar overwinning. "Ik inhaleer de stemming", zei ze geroerd, het gejuich van de 13 duizend fans gaf haar "heel veel kracht". Anni is, zo weten de Duitse kranten, erg geliefd bij de Nederlanders, mede omdat ze goed Nederlands spreekt. Dit heeft ze te danken aan haar relatie met de Nederlandse schaatser Ids Postma, die enkele jaren duurde.

Friesinger was vanaf het begin van het EK favoriet voor de titel, maar toen ze de overwinning op haar afstand, de 1500 meter, naar de Nederlandse Renate Groenewold (derde in het eindklassement) zag gaan, kwam haar eerste positie in het eindklassement in gevaar. Op de 3000 meter kwam ze in een duel met haar concurrente en landgenoot Claudia Pechstein (tweede in het eindklassement) echter weer sterk terug, hoewel de winst op deze afstand voor de Nederlandse Gretha Smit was. Ook de 5000 meter won Smit, maar omdat deze stayer niet sterk is op de sprint-afstanden, ging de eindoverwinning naar Friesinger.

Van haar trainer Markus Eicher kreeg de Duitse een vlucht in een heteluchtballon boven Salzbulg en Inzell, waar ze vandaan komt, cadeau. De Deutsche Eisschnellauf Gesellschaft (DESG) was echter niet in verjaardagsstemming. Zij liet weten dat de reiskosten van trainer Eichel naar de wereldkampioenschappen sprint in Nagano alleen worden vergoed als Friesinger een medaille wint. Eichel is namelijk, zo redeneert de DESG, geen sprint-trainer maar een allround-trainer.

Frankfurter Allgemeine Zeitung
Holländische Feiertage mit Rückschlag

Focus
Gold-Anni steigt zum Himmel auf

Bild-Zeitung
Europa-Gold am 27. Geburtstag

Spiegel
Friesinger bleibt die Chefin im Eisoval

Süddeutsche Zeitung
Geburtstagsgeschenk für Friesinger: Vierter EM-Titel

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger