EK 2004: Duitsland loot Nederland
Nieuwsflash

Achtergrond - 1 december 2003

(1 december 2003) "Wir können nicht jubeln" was het commentaar van de Duitse bondscoach Rudi Völler op de loting voor het EK 2004 in Portugal. Daar zal Duitsland tijdens de voorrondes niet alleen Tsjechië en Letland, maar ook "aartsrivaal" Nederland treffen. Door vele experts wordt groep D gezien als de zwaarste groep, iets wat de Duitse Mannschaft niet gewend is: "Das Losglück hat uns verlassen".

door de redactie

Op 15 juni zullen Duitsland en Nederland hun eerste wedstrijd van het Europees Kampioenschap spelen, tegen elkaar. Het belang van de wedstrijd heeft de organisatie van het toernooi doen besluiten om de tijd en locatie van de wedstrijd te veranderen. Zo is de aanvangstijd van vier uur naar vijf uur verplaatst en wordt de wedstrijd gespeeld in het stadion Dragâo in Porto, met een capaciteit van vijftigduizend plaatsen. Dit zijn er twintigduizend meer dan in het stadion waar de wedstrijd aanvankelijk stond gepland, Stadio Municipal in Aveiro.

De landen in groep D maken zich op voor een aantal spectaculaire wedstrijden. De wedstrijd tussen Nederland en Duitsland heeft, zoals gebruikelijk, op voorhand al veel emoties losgemaakt. De wedstrijden van '74, '78 en '88 liggen nog vers in ieders geheugen. Ook heeft Nederland wat goed te maken tegen de Tsjechen (door verlies van dit elftal in de voorrondes werd Nederland niet automatisch geplaatst) en de Duitsers willen zichzelf weer bewijzen na de verliezen van afgelopen tijd. Letland wordt door alle teams beschouwd als een gevaarlijke outsider die voor verrassingen kan zorgen.

Zowel het Duitse als het Nederlandse team hebben de afgelopen periode een soortgelijke ontwikkeling doorgemaakt. Oudere spelers maken plaats voor de jongeren en de beide coaches lagen vanwege slechte resultaten onder vuur. Ondanks de slechte resultaten van de Duitse nationale elf blijft hun bondscoach positief. "Ons team is jong en kan zich nog verbeteren maar we moeten niet de fout maken onszelf te zwak te rekenen." Door de verrassende 6-0 tegen Schotland heeft Nederland zich in een favorietenrol geplaatst.

Nadat de eerste reacties vooral werden overheerst door emotie, was er ook al snel enige organisatorische kritiek. Völler stoort zich aan het feit dat de eerste wedstrijd pas vier dagen na het begin van het toernooi is, "Das Warten auf das erste Spiel ist für jeden Spieler schlimm. Da ist man heiß und will loslegen." Voor Advocaat is vooral de afstand tot de stadions waar wordt gespeeld een probleem. Oranje moet nu een dag voor aanvang van de wedstrijden al naar de wedstrijdsteden.

Süddeutsche Zeitung
"Wir können nicht jubeln"

Euro 2004 homepage
"Völler wary of old foes"

Frankfurter Allgemeine Zeitung
"Das Losglück hat uns verlassen"

Der Spiegel
"Bei der EM werden wir stärker sein als zuletzt"

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger