Meedoen of blokkeren?
CDU/CSU verdeeld over geplande belastingverlaging

Achtergrond - 4 juli 2003

(2 juli 2003) De oppositionele CDU/CSU is verdeeld over het voornemen van de rood-groene regering om de inkomens-
belasting in 2004, een jaar eerder dan oorspronkelijk was gepland, te verlagen. Het is zeer de vraag of de voornemens wel zo verstandig zijn.

Dergelijke scenarios lijken Gerhard Schröder momenteel weinig te interesseren. De kanselier heeft de afgelopen tijd geen geheim gemaakt van zijn bereidheid om het Stabiliteitspact in te ruilen voor een eventuele groei van de Duitse economie. Sterker nog, momenteel heeft het er alle schijn van dat Schröder zelfs bereid is een dergelijk risico te nemen, enkel en alleen vanwege het psychologisch effect dat van een belastingverlaging zou kunnen uitgaan. De komende maanden staan de Duitse bevolking de nodige onheilstijdingen te wachten. De werkloosheid klimt komend najaar vermoedelijk richting de vijf miljoen, de gezondheidszorg gaat een flink stuk duurder worden en zelfs de pensioengelden lijken in het huidige Reform-klimaat niet meer veilig. Dergelijke ontwikkelingen zullen de waardering van de bevolking voor de rood-groene regering beslist negatief beïnvloeden. Met de aangekondigde belastingverlaging hoopt Schröder zich wellicht het nodige krediet te verschaffen, voordat alle bezuinigingsmaatregelen voelbaar worden voor de bevolking.

Mark Schenkel is student Geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam en schrijft regelmatig artikelen voor het Duitslandweb. Momenteel studeert hij aan de Humboldt Universität in Berlijn.

Zie ook Dossier
Strijd om economische hervormingen

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger