Duitslandweb logo Duitslandweb

Merkel: 'Duitsland houdt vast aan nucleaire deal met Iran'

Kort nieuws - 9 mei 2018 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Duitsland houdt vast aan de nucleaire deal met Iran. Dit heeft kanselier Merkel vanmiddag gezegd als reactie op het besluit van de VS om zich uit de deal terug te trekken en de sancties tegen Iran weer in te stellen.

"Wij zullen aan het verdrag vast blijven houden en er alles aan doen dat ook Iran zijn verplichtingen nakomt", aldus de kanselier op een partijbijeenkomst in Berlijn. Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië zijn bezorgd over de beslissing van de Amerikaanse president Trump, liet Merkel weten. Ze maakt zich ook zorgen over de uitbreiding van het ballistische raketprogramma van Iran, zei ze, en over de rol van het land in de regio, bijvoorbeeld in de conflicten in Syrië en in Irak. Volgens de kanselier toont Trumps beslissing wederom aan dat Europa op het gebied van buitenland- en veiligheidsbeleid meer verantwoordelijkheid moet nemen.

De bondsregering liet vandaag weten te onderzoeken wat de Amerikaanse sancties tegen Iran voor het Duitse bedrijfsleven en de banken betekenen. De Duitse export naar Iran is sinds de nucleaire deal flink toegenomen. In 2015 spraken de VS, China, Rusland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Duitsland met Iran af dat de sancties tegen het land werden opgeheven en dat Iran zijn kernprogramma afbouwde. De afspraken kwamen na lange onderhandelingen tot stand, waarin Duitsland een belangrijke rol speelde. Lees meer bij FAZ.net

 

Reacties

VincentvA - 10 mei 2018 22:29

Leon de Winter moeten we niet serieus nemen. Zijn vooringenomenheid ten aanzien van Israël maakt dat hij per definitie achter elke partij staat die Israël en alle daden van dat land verdedigt. Dus ook Trump. Hij is al jaren geleden gestopt met zelfstandig nadenken. Natuurlijk heeft Merkel een punt. Maar Europa zit in de tang. Trump kan niks sanctioneren omdat de VS al jaren geen handel meer drijft met Iran. Ze kunnen wel Europa onder druk zetten, en raad eens wie de rekening gaat betalen.

Reageer
keybets VincentvA - 10 mei 2018 23:38

helemaal mee eens wat jij zegt ik moet dat geklets van de Winter ook niet

DPV - 10 mei 2018 21:36

R. Van Delden, Leon de Winter aanhalen, getuigt reeds van enorme, achter iemands blabla verhalen aanhollen. Iemand 18 jaar in een cel zetten, en daarvoor uit een soeverein land ontvoeren, riekt bij mij naar fascisme. Ik doel op het feit dat Israel kernwapens heeft. Voorts doel ik op het feit, de VS heeft enorme haat gezaaid in het Midden Oosten en ten oosten hiervan. Die wij in Europa voor de kiezen krijgen. Ik zou zeggen, koop nog een verhaaltje van de Winter.

Reageer
Anton Haksteeg - 10 mei 2018 19:42

Zoals vaker weet Merkel weer niet wat ze doet. Er was geen bindend contract tussen de USA en iran. En iran had de "overeenkomst" al voor 100% geschonden. De Duitsers zouden als zij hun verstand gebruiken Merkel moeten laten aftreden dat mens deugt voor geen meter ze is de ondergang van de E.U. eveneens. En President Trump heeft volkomen gelijk.

Reageer
R. Van Delden - 10 mei 2018 15:59

De deal met Iran was een niet bindend executive document dat door iedere partij per dag kon worden opgezegd. In feite een afspraak die alleen goed is voor miljardairs en bedrijven die handelen met Iran. Controle van Irans atoomzaken was deels de fopneus er van. Als bevolking gaf deze deal geen wnkele bescherming aan ons inwoners van de vrije wereld. Trump heeftgelijk. Lees art. Leon de Winter in de telegraaf van vandaag

Reageer
Hans R. Van Delden - 10 mei 2018 21:21

Jullie hebben geen idee, wat precies aan de hand is. Behalve een grote mond en kortzichtig.

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en de wereld':

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

Waarom voelt Duitsland een speciale verplichting voor Israël? En hoe gaat Duitsland om met pro-Palestijns protest?


Lees meer

De Duitse staatsraison

De Duitse staatsraison

De aanval van Hamas op Israël zorgt in Duitsland voor extra grote innerlijke verwarring, ziet Merlijn Schoonenboom in Berlijn.


Lees meer

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Kanselier Scholz ontving China's premier Li Qiang voor kabinetsoverleg, in de hoop de gespannen relatie tussen beide landen te verbeteren.


Lees meer

Wachten op een Chinastrategie

Wachten op een Chinastrategie

De afhankelijkheid van China is een achilleshiel van de Duitse economie. De bondsregering moet snel met een China-strategie komen, aldus econoom Brzeski.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger