Duitslandweb logo Duitslandweb

Constitutioneel Hof: Duitse ambtenaren mogen niet staken

Kort nieuws - 12 juni 2018 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Het Constitutioneel Hof heeft vandaag het stakingsverbod voor ambtenaren bevestigd. Vier leraren hadden ertegen geklaagd.

Leraren mogen volgens het Hof, de hoogste Duitse rechtsinstantie, niet staken voor een hoger loon of betere arbeidsvoorwaarden. De ambtenarenstatus en het stakingsrecht zijn volgens de grondwet niet met elkaar te verenigen, zeggen de rechters: ambtenaren verdienen goed, kunnen niet worden ontslagen en hebben een goed pensioen. Daarvoor moeten ze zorgen dat het ambtenarenapparaat altijd functioneert. 

De leraren die de klacht hebben ingediend, hebben eerder gestaakt en kregen daarvoor disciplinaire straffen. Hun klacht werd gesteund door de onderwijsvakbond GEW en door de algemene vakbond DGB. De leraren zagen zich ook gesterkt door eerdere uitspraken van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens dat bepaalde dat een algemeen stakingsverbod voor ambtenaren indruist tegen de mensenrechtenconventie. Van de rond 800.000 leraren in Duitsland hebben volgens het Constitutioneel Hof ongeveer driekwart de ambtenarenstatus. Lees meer bij Süddeutsche.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Jaaroverzicht Duitsland in 2018

Jaaroverzicht Duitsland in 2018

Tijdlijn: een moeizame regeringsvorming, ruzie over vluchtelingen en extreme droogte. Dit was Duitsland in 2018.

Lees meer

Kerk botst met staat over kerkasiel

Kerk botst met staat over kerkasiel

Steeds meer asielzoekers in Duitsland kloppen op de kerkdeur om uitzetting te voorkomen.

Lees meer

Versoepeling Duitse abortuswet blijft pijnpunt

Versoepeling Duitse abortuswet blijft pijnpunt

Artsen en politici strijden over de Duitse abortuswet. Ondertussen zijn er steeds minder artsen die abortussen uitvoeren.

Lees meer

Homoehe?

Homoehe?

"Ken je AKK?" vraagt een leerling aan docente Duits Iduna Paalman. "De opvolgster van Merkel. Ze schijnt tegen het homohuwelijk te zijn."

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger