Duitslandweb logo Duitslandweb

Constitutioneel Hof: Duitse ambtenaren mogen niet staken

Kort nieuws - 12 juni 2018 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Het Constitutioneel Hof heeft vandaag het stakingsverbod voor ambtenaren bevestigd. Vier leraren hadden ertegen geklaagd.

Leraren mogen volgens het Hof, de hoogste Duitse rechtsinstantie, niet staken voor een hoger loon of betere arbeidsvoorwaarden. De ambtenarenstatus en het stakingsrecht zijn volgens de grondwet niet met elkaar te verenigen, zeggen de rechters: ambtenaren verdienen goed, kunnen niet worden ontslagen en hebben een goed pensioen. Daarvoor moeten ze zorgen dat het ambtenarenapparaat altijd functioneert. 

De leraren die de klacht hebben ingediend, hebben eerder gestaakt en kregen daarvoor disciplinaire straffen. Hun klacht werd gesteund door de onderwijsvakbond GEW en door de algemene vakbond DGB. De leraren zagen zich ook gesterkt door eerdere uitspraken van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens dat bepaalde dat een algemeen stakingsverbod voor ambtenaren indruist tegen de mensenrechtenconventie. Van de rond 800.000 leraren in Duitsland hebben volgens het Constitutioneel Hof ongeveer driekwart de ambtenarenstatus. Lees meer bij Süddeutsche.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

De oorlogskleinkinderen

De oorlogskleinkinderen

De Tweede Wereldoorlog is niet alleen op het persoonlijke vlak een thema, maar ook weer in het Duitse politieke debat, merkt Merlijn Schoonenboom.

Lees meer

‘Rechts geweld is echt onrustbarend in Duitsland’

‘Rechts geweld is echt onrustbarend in Duitsland’

In hun boek 'Zur rechten Zeit' analyseren Duitse historici de opkomst van nationalisme en rechts-radicalisme.

Lees meer

De Duitse patiënt

De Duitse patiënt

In Duitsland is een kwaaltje geen kwaaltje, maar een zorgwekkende last. Daar is het gezondheidssysteem ook naar, schrijft Merlijn Schoonenboom.

Lees meer

De afvalscheiding

De afvalscheiding

Afvalscheiding is van groot Duits cultureel belang. Bij de vuilnisbak scheiden goede migranten zich van slechte, aldus Merlijn Schoonenboom.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger