Duitslandweb logo Duitslandweb

Constitutioneel Hof: Duitse ambtenaren mogen niet staken

Kort nieuws - 12 juni 2018 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Het Constitutioneel Hof heeft vandaag het stakingsverbod voor ambtenaren bevestigd. Vier leraren hadden ertegen geklaagd.

Leraren mogen volgens het Hof, de hoogste Duitse rechtsinstantie, niet staken voor een hoger loon of betere arbeidsvoorwaarden. De ambtenarenstatus en het stakingsrecht zijn volgens de grondwet niet met elkaar te verenigen, zeggen de rechters: ambtenaren verdienen goed, kunnen niet worden ontslagen en hebben een goed pensioen. Daarvoor moeten ze zorgen dat het ambtenarenapparaat altijd functioneert. 

De leraren die de klacht hebben ingediend, hebben eerder gestaakt en kregen daarvoor disciplinaire straffen. Hun klacht werd gesteund door de onderwijsvakbond GEW en door de algemene vakbond DGB. De leraren zagen zich ook gesterkt door eerdere uitspraken van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens dat bepaalde dat een algemeen stakingsverbod voor ambtenaren indruist tegen de mensenrechtenconventie. Van de rond 800.000 leraren in Duitsland hebben volgens het Constitutioneel Hof ongeveer driekwart de ambtenarenstatus. Lees meer bij Süddeutsche.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Het cultuurconflict

Het cultuurconflict

De rel rond de foto van Özil met Erdogan ziet Merlijn Schoonenboom niet los van de vreugde om een andere foto van de voetballer: met Merkel in 2010.

Lees meer

Het kruis en de Dirndl

Het kruis en de Dirndl

Premier Söder wil kruizen in Beierse overheidsgebouwen. Dat kun je afkeuren, maar deze symboliek geeft Beieren wel invloed, aldus Merlijn Schoonenboom.

Lees meer

Brandweervrouwen: erfenis van de DDR

Brandweervrouwen: erfenis van de DDR

In de DDR waren vrouwen in 'mannenberoepen' heel normaal. Dat is nu nog te zien bij de brandweer.

Lees meer

Dansverbod op Goede Vrijdag? Ja echt!

Dansverbod op Goede Vrijdag? Ja echt!

In Duitsland geldt op Goede Vrijdag een nationaal dansverbod. Maar er wordt aan gemorreld.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger