CDU en SPD verliezen in Hessen
Kort nieuws - 28 oktober 2018 - Auteur: Redactie DuitslandwebDe CDU en de SPD hebben flink verloren bij de deelstaatverkiezingen in Hessen. De CDU kan desgewenst met een zeer krappe meerderheid de regering met de Groenen voortzetten. (geactualiseerd 29 oktober, 8.30 uur)
Voorlopige einduitslag:
CDU: 27 procent
Die Grünen: 19,8 procent
SPD: 19,8 procent
FDP: 7,5 procent
Die Linke: 6,3 procent
AfD: 13,1 procent
Zetelverdeling:
CDU: 40
Die Grünen: 29
SPD: 29
FDP: 11
Die Linke: 9
AfD: 19
Totaal aantal zetels: 137. Een meerderheidsregering moet 69 zetels hebben.
De uitslag is het slechtste resultaat voor de CDU in Hessen sinds 1966. Bij de vorige verkiezingen in 2013 haalde ze 38,3 procent. De SPD kreeg toen 30,7 procent en heeft dus meer dan 10 procent verloren. Daarmee haalde ze het slechtste resultaat in de deelstaat ooit. In percentage staat de SPD gelijk met Die Grünen, maar omdat ze 94 stemmen minder kreeg, is Die Grünen nu de tweede partij in Hessen. De Groenen hebben, net als in Beieren twee weken geleden, flink gewonnen. In 2013 haalden ze 11,1 procent. De AfD heeft 13,1 procent gehaald en is straks in alle Duitse deelstaatparlementen vertegenwoordigd.
De landelijke politiek speelde bij de verkiezingen in Hessen een belangrijke rol. De helft van de kiezers gaf aan de stembusgang als een goede gelegenheid te zien om hun ontevredenheid te tonen met de regering in Berlijn, meldde de ARD zondagavond op basis van peilingen van onderzoeksbureau infratest dimap.
Positie Merkel
Met deze uitslag kan CDU-minister-president Volker Bouffier zijn coalitie met Die Grünen toch voortzetten. Beide partijen hebben een minieme meerderheid van 69 zetels. Het was de hele zondagavond spannend of de partijen het zouden redden. Lang leek het erop dat er drie partijen nodig zouden zijn om een coalitie te vormen. Een regering zonder CDU is met deze uitslag onwaarschijnlijk. Dat is niet alleen een meevaller voor Bouffier, maar ook voor kanselier Merkel.
Verlies SPD
Voor de SPD is het verlies in Hessen het zoveelste op rij. Twee weken geleden bij de verkiezingen in Beieren werd de partij gehalveerd en haalde slechts 9,7 procent. Bij de Bondsdagverkiezingen in september 2017 haalde ze met 20,5 procent het slechtste resultaat ooit. Het kostte de sociaal-democraten daarna veel moeite de achterban ervan te overtuigen weer met Merkel te gaan regeren.
De afgelopen weken zijn binnen de SPD stemmen opgegaan om uit de regering-Merkel te stappen. Maar partijvoorzitter Nahles wil daar nu nog niets van weten. Ze erkende zondagavond dat de landelijke politiek heeft bijgedragen aan het verlies van de SPD in Hessen. De toestand van de grote coalitie in Berlijn is "niet acceptabel", zei ze. Ze wil dat CDU, CSU en SPD snel een plan met goed beleid voor de komende maanden op tafel leggen. Als het niet lukt dat beleid uit te voeren, moet de SPD over anderhalf jaar, bij de door de partij afgedwongen tussenbalans, beslissen of ze in deze regering wil blijven, aldus Nahles. Lees meer bij tagesschau.de
Lees meer over 'Politiek':
Podcast Achtung: Regeringscrisis
Na de breuk van het kabinet-Scholz maken de Duitse partijen zich op voor de verkiezingsstrijd. De redactie blikt daar in deze podcast op vooruit.
Duitsland op 23 februari naar de stembus
Door de breuk van kabinet-Scholz vinden in Duitsland vervroegd verkiezingen plaats. Naar verwachting zijn die op 23 februari.
Duitsland stevent af op vervroegde verkiezingen
Met het ontslag van minister Lindner heeft Scholz het voortijdige einde ingeluid van zijn coalitie.
CDU’er Merz op koers om kanselier te worden
De CDU/CSU maakt een goede kans de verkiezingen in 2025 te winnen. Daarmee is de conservatieve Merz een serieuze kanselierskandidaat.
Reacties
Geen reacties aanwezig