Duitslandweb logo Duitslandweb

Rechter blokkeert commissie noodfonds Bondsdag
Constitutioneel Hof twijfelt aan rechtmatigheid besloten commissie

Achtergrond - 1 november 2011

De noodfondscommissie van de Bondsdag mag voorlopig geen beslissingen nemen. Dat bepaalde het Duitse Constitutioneel Hof in Karlsruhe vorige week. De commissie zou worden ingesteld omdat het Hof in september oordeelde dat de Bondsdag meer invloed moest krijgen op het reddingsfonds voor de euro.

Rechter blokkeert commissie noodfonds Bondsdag
© dpa/picture-alliance
Op 26 oktober stemde de hele Bondsdag voor de uitbreiding van het euro-noodfonds.

Het Constitutioneel Hof trekt de rechtmatigheid van de speciale noodfondscommissie van de Bondsdag in twijfel. Twee SPD’ers maakten er bezwaar tegen dat deze kleine besloten commissie met slechts negen leden besluiten neemt uit naam van de Bondsdag waarin 620 parlementariërs zijn vertegenwoordigd. Het Hof vindt deze klacht gegrond. Tot er meer duidelijkheid is over de rechtmatigheid van de noodfondscommissie ligt de beslissingsbevoegdheid over de uitbreiding van het euronoodfonds ESFS bij de gehele Bondsdag. Daarmee voorkomt het Bundesverfassungsgericht dat de Duitse regering in haar handelen wordt beperkt.

Invloed parlement

In Duitsland heeft het parlement invloed op Europese besluitvorming. Dat is vastgelegd in artikel 23 van de grondwet. In 2009, naar aanleiding van de ratificering van het Verdrag van Lissabon, werd dit nog eens bekrachtigd door het Constitutioneel Hof. Kanselier Merkel moet voor iedere Europese top waar de soevereiniteit van Duitsland of het begrotingsrecht van parlementariërs ter sprake komt eerst bij de Bondsdag langs om een mandaat voor haar beleid te krijgen.

Omdat het bij de uitbreiding van het euronoodfonds om zulke grote bedragen gaat dat het begrotingsrecht van het parlement in het gedrang komt als het daarin niet wordt geraadpleegd, moet Merkel nu ook voor elke beslissing over dat noodfonds het parlement om toestemming vragen. Dat bepaalde het Bundesverfassungsgericht begin september.

De speciale noodfondscommissie van de Bondsdag had vorige week moeten worden geïnstalleerd. De commissie had belangrijke, vertrouwelijke besluiten waar veel haast bij is, moeten goedkeuren. Minder belangrijke en vertrouwelijke besluiten met betrekking tot het noodfonds had de begrotingscommissie van de Bondsdag, bestaande uit 41 leden, of de Bondsdag als geheel mogen nemen.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en Europa':

EP-lid Boeselager: EU kent te veel barrières

EP-lid Boeselager: EU kent te veel barrières

De Duitser Damian Boeselager zit in z'n eentje voor de pan-Europese partij Volt in het Europees Parlement. Interview.

Lees meer

EU-leiders willen Von der Leyen als EC-voorzitter

EU-leiders willen Von der Leyen als EC-voorzitter

Von der Leyen maakte naam als politiek talent in Merkels kabinetten, maar had het op Defensie zwaar.

Lees meer

L’Europe, c’est moi

L’Europe, c’est moi

Waarom zit Macron Merkel toch zo dwars, vraagt econoom en columnist Carsten Brzeski zich af.

Lees meer

Podcast: Achtung Europa #3

Podcast: Achtung Europa #3

Ton Nijhuis, directeur van het Duitsland Instituut, blikt terug op de Europese verkiezingen.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger