Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitse kranten: 'Respect voor Merkel'
Reacties in de Duitse media op het reddingsplan voor de euro

Achtergrond - 27 oktober 2011

Het noodfonds voor de euro EFSF wordt uitgebreid tot 1000 miljard euro en de banken schelden de helft van de Griekse schulden kwijt: de Europese regeringsleiders bereikten vannacht in Brussel een akkoord over het euro-reddingsplan. De Duitse kranten zijn overwegend positief in hun reacties op de top. “Een beetje meer respect voor kanselier Merkel is op z’n plaats.”

Duitse kranten: 'Respect voor Merkel'
© dpa/picture-alliance

Zelden is op een Europese top met vertegenwoordigers van banken zo hard onderhandeld als vannacht, schrijft de Financial Times Deutschland. Merkel, Sarkozy en Juncker hebben de banken gewoon gechanteerd: als die het zelf niet eens werden over het percentage waarmee de Griekse schulden moesten worden kwijtgescholden, zouden ze worden gedwongen. De 50 procent die nu is bereikt was volgens Merkel het enige aanbod dat de regeringsleiders bereid waren te doen, aldus de FTD. “Het was als in de beste maffiafilm een aanbod dat je niet kunt afslaan.” Al met al zijn de Europese leiders vannacht een flink stuk verder gekomen, vindt het Duitse financiële dagblad. “Veel twistpunten zijn nu voorlopig uit de weg geruimd.”
Lees meer bij de Financial Times Deutschland >>

Dagblad Die Welt eist meer respect van de Duitsers voor Merkel, "die dag en nacht zonder zichzelf te sparen probeert met de euro de fundamenten van onze welvaart te redden”. In Duitsland heeft de kritiek op Merkel en haar regering een “mopperende ondertoon” gekregen, aldus de Duitse conservatieve krant, “die iets aanmatigends heeft”. Duitsers hebben bijna kinderlijke verwachtingen van hun regering, aldus Die Welt, en kennen geen maat. Maar ze moeten hun “kanselier vertrouwen en geloven dat ze de Duitse belangen, die niet los te zien zijn van de Europese belangen, slim behartigt”.
Lees meer bij Welt Online >>

Met de top in Brussel is Europa een stuk dichter bij de redding van de euro gekomen. Dat is vooral de verdienste van Angela Merkel, schrijft Spiegel Online. Ze heeft vannacht veel van haar ideeën er doorheen weten te krijgen. Nu kan ze de vruchten plukken van haar beleid van chaosmanagement. Der Spiegel voorspelt dat de manier waarop ze nu vertrouwen heeft weten te winnen haar in Duitsland stemmen gaat opleveren. "Merkels schijnbare zwakte wordt in de crisis haar voordeel: in tegenstelling tot anderen (mannen) stormt ze niet naar voren, maar gaat tastend, voorzichtig te werk." Dat leidt tot oplossingen die misschien niet ideaal zijn en mogelijk ook te laat komen, maar in ieder geval enigszins doordacht zijn - en zo voor kalmte kunnen zorgen.
Lees meer bij Spiegel Online >>

De Süddeutsche Zeitung verdedigt de kanselier tegen “de slimmerikken in het parlement, de universiteiten en krantenredacties”, die met de kennis van nu de beslissingen van gisteren beoordelen. Op die manier heb je altijd gelijk. De “charlatans” die meenden dat de eurocrisis alleen kon worden opgelost door Griekenland uit de eurozone te zetten, houdt de Zuid-Duitse krant voor dat het zo banaal niet ligt. “De eurocrisis berust ongeacht de vele cijfers niet op wiskunde maar op psychologie. Of een land als Italië zijn schuldenlast kan dragen en ook op de langere termijn kredietwaardig blijft, is geen mathematische vraag. Doorslaggevend is alleen of de schuldeisers dat land daartoe in staat achten en of ze verwachten dat de europartners Rome desnoods te hulp snellen”. Daarom is het, bij alle twijfels en onzekerheden die blijven, goed dat het noodfonds voor de euro is uitgebreid.
Lees meer bij de Süddeutsche Zeitung >>

Die Zeit is sceptischer. Weliswaar kan ze begrip opbrengen voor de lof voor Merkels optreden tijdens de eurotop, maar de krant benadrukt ook dat het succes van het reddingsplan nog niet valt in te schatten. Eerst moet worden afgewacht hoe banken en investeerders reageren. Als zij niet overtuigd zijn en afzien van investeringen in Spanje en Italië, gaat het om “een pyrrusoverwinning en moet de belastingbetaler betalen voor de hardheid tegenover de banken”. Dat Europa benadrukt dat Griekenland een geval op zich is, zegt Die Zeit weinig: “De vraag is hoeveel deze belofte waard is in het licht van zoveel gebroken beloftes”.
Lees meer bij Zeit Online >>

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en Europa':

Gesprek: Duitsland en Nederland in Europa

Gesprek: Duitsland en Nederland in Europa

Europa-correspondent Caroline de Gruyter en DIA-directeur Ton Nijhuis leggen Nederland en Duitsland in de EU uit.

Lees meer

Podcast: Corona maakt Duits federalisme zichtbaar

Podcast: Corona maakt Duits federalisme zichtbaar

Ton Nijhuis, directeur van het DIA, over de invloed van corona op Duitsland en op de Duits-Nederlandse betrekkingen.

Lees meer

Podcast: Duitsland na Merkel

Podcast: Duitsland na Merkel

DIA-directeur Ton Nijhuis spreekt over Duitsland en de Duitse rol in Europa na het vertrek van Merkel, eind 2021.

Lees meer

Crisismanager Merkel redt Duits EU-voorzitterschap

Crisismanager Merkel redt Duits EU-voorzitterschap

'Een pak van m'n hart', zei Merkel na de laatste EU-top. Een terugblik op het Duitse voorzitterschap.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger