Ongevraagde adviezen aan Merkel
Overzicht
Achtergrond - 26 oktober 2011
De Europese regeringsleiders doen vanavond een uiterste poging de eurocrisis op te lossen. Duitsland speelt daarin samen met Frankrijk een belangrijke rol. In Europa, maar ook daarbuiten, regent het opinies, analyses en adviezen aan kanselier Merkel. Duitslandweb biedt een kleine selectie:
Oud-BDI voorzitter Henkel wil eurozone opsplitsen
(24-10-2001) Hans-Olaf Henkel, oud-voorzitter van de Duitse belangenvereniging voor de industrie BDI, wil een radicale koerswijziging in het eurobeleid. Wat hem betreft wordt de eurozone opgesplitst in sterke en zwakke eurolanden. De sterke landen moeten een eigen "stabiliteitsunie" creëren en de euro aan de zwakke landen overlaten. Dat zegt hij in een interview met het Handelsblatt. Waarom iedereen krampachtig aan de euro blijft vasthouden, begrijpt Henkel niet.
Lees verder bij het Handelsblatt >>
Zeven punten om de crisis te beëindigen
(21-10-2011) Weekblad Die Zeit heeft een eigen slotverklaring opgesteld voor de Europese regeringsleiders, die ze aan het eind van de top kunnen afleggen. In 7 punten formuleert de krant hoe de crisis kan worden beëindigd. Zo moet Europa garant staan voor de gehele Griekse staatsschuld en moet er een Europese politieke unie komen.
Lees meer bij Die Zeit >>
'Neem een voorbeeld aan de Duitse Länderfinanzausgleich'
(21-10-2011) De huidige eurocrisis wordt mede veroorzaakt door de verschillen in productiviteitsgroei tussen de Europese regio's. Datzelfde zie je in Duitsland, staat in een essay op de website van het Amerikaanse instituut voor Duitslandstudies AICGS. Duitsland lost die regionale verschillen onder meer op met de Länderfinanzausgleich: rijke deelstaten maken jaarlijks miljarden over aan de armere deelstaten.
Lees meer op de website van AICGS >>
'Federaal model lijkt passé'
(21-10-2011) Berlijn en Parijs zijn uitgegroeid tot het centrum van Europa. Brussel beheert alleen nog de administratie. Dat schrijft de Franse krant Le Figaro. Het 'federale' concept vormt feitelijk geen afspiegeling meer van de werkelijkheid. Vooral kleine lidstaten hebben moeite met het accepteren van deze ontwikkeling.
Lees het artikel uit Le Figaro in het Nederlands op presseurop.eu >>
Lees meer over 'Duitsland en Europa':
Haperende Frans-Duitse motor probleem voor EU
Frankrijk moet een beetje Duitser worden en Duitsland een beetje Franser, betoogt econoom Carsten Brzeski.
Verkiezingsuitslag hard gelag voor Duitse regering
Zo stemde Duitsland bij de verkiezingen voor het Europees Parlement.
Duitsland en de Europese verkiezingen 2024
Wat vinden Duitsers van de EU? Welke Duitse partijen doen mee aan de Europese verkiezingen? We zetten het in dit factsheet op een rij.
Podcast: De Duitse rol in Europa
Welke rol speelt Duitsland in de EU sinds het aantreden van kanselier Scholz? Daarover vertelt Ton Nijhuis, directeur van het Duitsland Instituut, in deze podcast.
Reacties
Geen reacties aanwezig