Duitslandweb logo Duitslandweb

Iedereen heeft een mening over Merkel en Europa
Ongevraagde adviezen aan de bondskanselier

Achtergrond - 20 juli 2011 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Donderdag komen de leiders van de eurolanden bijeen voor een extra top over de Europese schuldencrisis. Alle ogen zijn gericht op Duitsland. Het regent ongevraagde adviezen aan kanselier Merkel. Een overzicht in quotes.

Iedereen heeft een mening over Merkel en Europa
© European Union, 2011
Kanselier Merkel en de Franse president Sarkozy.

Minister van Financiën Wolfgang Schäuble (CDU): “Deze in Griekenland begonnen vertrouwenscrisis bedreigt de hele eurozone.” Schäuble staat bekend als een groot voorstander van Europese integratie: “Een geslaagd Europa is de beste voorzorgsmaatregel voor een goede toekomst”, “we moeten Europa samenbrengen” (Spiegel Online, 10-06-2011).

Ook de vijf 'Wirtschaftsweisen', een belangrijk wetenschappelijk adviesorgaan, zijn van mening dat de schuldencrisis de hele eurozone bedreigt. In een ingezonden artikel geven zij de bondsregering advies. "Het behoud van de Europese muntunie is voor Duitsland zo duidelijk voordelig dat het van het grootste belang is om de huidige blokkade in de Europese politiek te overwinnen" (Süddeutsche Zeitung 20-07-2011).

Spiegeljournalist Dirk Kurbjuweit: “Angela Merkel ontloopt het gesprek over de belangrijkste vragen. Van haar komt slechts waterige soep. […] Haar politieke communicatie is een ramp en wel om drie redenen: geknoei, geheimzinnig gedoe en paternalisme” (Spiegel Online, 18-7-2011).

“Ze maakt mijn Europa kapot”, zei oud-kanselier Helmut Kohl (CDU) volgens een kennis over Merkel. Kohl ontkende dat later en legde de schuld van de crisis bij zijn opvolger Gerhard Schröder (SPD): “Het Stabiliteitspact had nooit ondermijnd mogen worden” (Spiegel Online, 19-07-2011).

Schmidt

Oud-kanselier Helmut Schmidt (SPD): “Uit geldingsdrang, ijdelheid en populisme over onbelangrijke details wekenlang twisten is nadelig.” Volgens Schmidt gaat het “helemaal niet om de euro, het gaat om Europa!” (Die Zeit, juli 2011).

Joschka Fischer (Groenen), voormalig minister van Buitenlandse Zaken: “Onvoldoende vastberadenheid, voorzichtigheid, nationaal egoïsme en een dramatisch tekort aan leiderschap bepalen het gedrag van de EU en de belangrijkste lidstaten” (Süddeutsche Zeitung, 21-06-2011).

Drie politieke zwaargewichten uit de SPD-fractie, Gabriel, Steinmeier en Steinbrück, boden kanselier Merkel deze week hun hulp aan. Ze vinden dat de economieën van de eurolanden snel verstevigd moeten worden. "We hebben zoiets als een Marshallplan nodig", aldus Steinbrück (Spiegel Online 18-07-2011).

Jens Weidmann, president van de Duitse centrale bank en voormalig adviseur van Merkel: “De politiek moet een plan hebben om, als het redden van Griekenland niet lukt, een domino-effect tegen te gaan. […] Kredietwaardigheidsbeoordelingen zijn niet arbitrair, ze weerspiegelen de problemen in de getroffen landen. Deze problemen en de vaak aarzelende aanpak daarvan baren mij veel meer zorgen” (Die Zeit, 14-07-2011).

Trichet

ECB-president Jean-Claude Trichet is het niet eens met de kritiek dat Merkel te traag heeft gehandeld: “Regeringen moeten bij complexe en netelige kwesties zoals deze crisis met één mond spreken” (Spiegel Online, 17-07-2011).

Merkels woordvoerder Steffen Seibert over de aanstaande crisistop: “De top zal de hoekstenen voor een tweede reddingspakket voor Griekenland leveren waarmee de kredietwaardigheid van het land langdurig gegarandeerd is. […] De top kan de uitdagingen waar de eurozone nu voor staat niet definitief oplossen” (dpa 18-07-2011).

Bondskanselier Angela Merkel: “Er is op het moment een vurig verlangen naar een afsluitende, grote stap, het liefst op spectaculaire wijze.” Volgens de kanselier ligt de oplossing “alleen in een gecontroleerd, beheersbaar proces van maatregelen die op elkaar voortbouwen” (Der Tagesspiegel 19-07-2011).

 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en Europa':

Duitsland wil sterkere EU als antwoord op crisis

Duitsland wil sterkere EU als antwoord op crisis

Duitsland neemt het EU-voorzitterschap op zich. Merkel heeft voor de komende zes maanden ambitieuze plannen.

Lees meer

EU-voorzitter Duitsland moet plannen bijstellen

EU-voorzitter Duitsland moet plannen bijstellen

Niet de Brexit en de Green Deal, maar corona domineert het aankomende Duitse EU-voorzitterschap.

Lees meer

Duits Constitutioneel Hof waakt over EU-democratie

Duits Constitutioneel Hof waakt over EU-democratie

Niet Europese instellingen, maar lidstaten moeten beslissen over bevoegdheden van die instellingen, schrijft Ton Nijhuis.

Lees meer

'Sprechstunde': Duitsland en Europa

'Sprechstunde': Duitsland en Europa

DIA-medewerkers Hanco Jürgens en Marja Verburg beantwoorden vragen over Duitsland en Europa

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger