Duitslandweb logo Duitslandweb

CDU wil Griekenland uit Verdrag van Schengen
Christen-democraten bekritiseren ondeugdelijke grenscontroles

Achtergrond - 20 januari 2011

Regeringspartij CDU wil dat Griekenland zijn lidmaatschap van de Schengen-regio beëindigt. Volgens de christen-democraten controleert het land zijn grenzen onvoldoende. De stroom vluchtelingen die door Griekenland verder reizen naar Duitsland is de CDU een doorn in het oog.

CDU wil Griekenland uit Verdrag van Schengen
© flickr.com/halfnelson/cc
Volgens de CDU zijn de grenscontroles in Griekenland ondeugdelijk.

Als buitengrens van Europa en lid van de Schengen-regio trekt Griekenland veel vluchtelingen aan. Maar het land heeft grote moeite met een afdoende controle van zijn grenzen. Dat zit de Duitse regeringspartij CDU dwars. “De Grieken moeten het fatsoen hebben uit het Schengen-verdrag te stappen wanneer ze onwillig of niet in staat zijn hun grenzen te controleren”, aldus vice-fractievoorzitter Günter Krings in Die Welt. Hij hoopt de stroom vluchtelingen die via Griekenland naar Duitsland reist zo in te dammen.

Europese regelgeving verplicht een asielzoeker die de Europese Unie binnenkomt een asielprocedure te volgen in het land waar hij de Europese grens voor het eerst passeert. Dit stelt de Griekse overheid voor grote problemen. Het Griekse asielsysteem kan de grote toestroom van vluchtelingen niet aan. Daarom besloot de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière (CDU) vandaag vluchtelingen die door Griekenland naar Duitsland gereisd zijn een jaar lang niet terug te sturen.

UNHCR

De mensonterende omstandigheden waaronder asielzoekers in Griekenland moesten verblijven was een van de redenen voor het besluit van De Maizière. Volgens vluchtelingenorganisatie UNHCR is het Griekse asielsysteem ingestort en is er sprake van een “humanitaire noodsituatie”. Daarnaast wil de minister volgens de Tageszeitung een uitspraak van het Constitutioneel Hof voor zijn. De hoogste Duitse rechter onderzoekt momenteel of het automatisch terugsturen van asielzoekers naar Griekenland beëindigd moet worden.

De Verdragen van Schengen maken vrij verkeer van personen en goederen tussen Europese landen mogelijk. Dat betekent onder meer dat burgers geen visum nodig hebben om binnen de Schengen-regio te reizen. Volgens cijfers van het Duitse ministerie voor Binnenlandse Zaken hebben in 2010 zo’n 2500 asielzoekers Duitsland via Griekenland bereikt.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en Europa':

Duitse regering ruziet over verbod verbrandingsmotor

Duitse regering ruziet over verbod verbrandingsmotor

De Duitse FDP trok tot verbijstering van Brussel de steun in aan het EU-verbod op de productie van diesel- en benzineauto's. Wat is er aan de hand?


Lees meer

Frans-Duitse vriendschap onder druk

Frans-Duitse vriendschap onder druk

De viering van 60 jaar vriendschap zondag was een gelegenheid om scherven te lijmen voor Frankrijk en Duitsland.


Lees meer

Scholz zet zich in voor toetreding Balkanlanden

Scholz zet zich in voor toetreding Balkanlanden

Scholz ziet na zijn bezoek aan de Balkan een 'nieuwe dynamiek' voor EU-toetreding van een aantal landen.


Lees meer

Gesprek: Duitsland en Nederland in Europa

Gesprek: Duitsland en Nederland in Europa

Europa-correspondent Caroline de Gruyter en DIA-directeur Ton Nijhuis leggen Nederland en Duitsland in de EU uit.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger