Duitslandweb logo Duitslandweb

Europaprijs voor Angela Merkel
Kanselier oogst lof voor bijdrage aan Europese integratie

Achtergrond - 18 januari 2011

Angela Merkel heeft de Europaprijs 2010 in ontvangst genomen. De bondskanselier wordt geprezen om haar inzet voor het Europese eenwordingsproces.

Europaprijs voor Angela Merkel
© European Union 2010

Volgens Merkel is de prijs een aanmoediging om door te gaan met haar Europapolitiek. Toen ze de prijs vorige week in Berlijn in ontvangst nam, wees ze op het belang van de euro voor de Europese integratie. “We streven naar een sterke munt die zich staande kan houden op de internationale markt. Dit moet samengaan met een sterke concurrentiepositie van de EU, sociale cohesie en een duidelijk fundament met gedeelde waarden”, aldus de kanselier in een persbericht van de regering.

De prijs werd uitgereikt door de Europese vereniging Coudenhove-Kalergi. De vereniging prees Merkels sterke betrokkenheid en haar bemiddelende positie in de onderhandelingen over nieuwe Europese verdragen. De leden benadrukten in het bijzonder Merkels stabiliserende rol binnen de EU, die volgens hen van groot belang is voor de toekomst van Europa.

Positief geluid

Merkel is de tweede Duitse regeringsleider die deze prijs in ontvangst mocht nemen. In 1990 ontving haar voorganger Helmut Kohl de prijs. De waardering die Merkel met de prijs voor haar rol in Europa krijgt is een positief geluid na de vele kritiek die zij op haar optreden kreeg. Sinds de kredietcrisis de EU in haar greep heeft verwijten commentatoren haar een eigengereide koers. Ze wees Europese initiatieven zoals een uitbreiding van het financiële vangnet voor eurolanden af.

De Coudenhove-Kalergi vereniging werd in 1978 in het leven geroepen door de Paneuropese Unie om het Europese eenwordingsproces te bevorderen. De Paneuropese Unie werd in 1923 opgericht door de filosoof en diplomaat Richard Coudenhove-Karlergi en is de oudste beweging die tot doel heeft Europese staten politiek en economisch te verenigen. De Europaprijs wordt elke twee jaar uitgereikt aan personen die een uitzonderlijke bijdrage leveren aan het Europese integratieproces.

Reacties

Marcel - 15 december 2022 12:21

Niet veel mensen hebben gehoord van het “Kalergi Pan Europees Plan voor Europa”. In de twintiger jaren schreef de vrijmetselaar Graaf Richard von Coudenhove-Kalergi een boek met de titel “Praktischer Idealismus”, (praktisch idealisme) dat zijn visies uiteen zet over hoe hij geloofde in de vernietiging van het zelfbeschikkingsrecht en de eliminering van Europese naties, te bewerkstelligen door de formering van een Europese gemeenschap.Een veelbetekenende uitspraak van Coudenhove-Kalergi is: “De t

Reageer
Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en Europa':

Verkiezingsuitslag hard gelag voor Duitse regering

Verkiezingsuitslag hard gelag voor Duitse regering

Zo stemde Duitsland bij de verkiezingen voor het Europees Parlement.


Lees meer

Duitsland en de Europese verkiezingen 2024

Duitsland en de Europese verkiezingen 2024

Wat vinden Duitsers van de EU? Welke Duitse partijen doen mee aan de Europese verkiezingen? We zetten het in dit factsheet op een rij.


Lees meer

Podcast: De Duitse rol in Europa

Podcast: De Duitse rol in Europa

Welke rol speelt Duitsland in de EU sinds het aantreden van kanselier Scholz? Daarover vertelt Ton Nijhuis, directeur van het Duitsland Instituut, in deze podcast.


Lees meer

Vaccinatie-advies in Duitsland voor tekenziekte TBE

Vaccinatie-advies in Duitsland voor tekenziekte TBE

In delen van Duitsland is het risico op ziekte na een tekenbeet zo groot, dat vaccinatie wordt aangeraden.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger