Duitslandweb logo Duitslandweb

Europaprijs voor Angela Merkel
Kanselier oogst lof voor bijdrage aan Europese integratie

Achtergrond - 18 januari 2011

Angela Merkel heeft de Europaprijs 2010 in ontvangst genomen. De bondskanselier wordt geprezen om haar inzet voor het Europese eenwordingsproces.

Europaprijs voor Angela Merkel
© European Union 2010

Volgens Merkel is de prijs een aanmoediging om door te gaan met haar Europapolitiek. Toen ze de prijs vorige week in Berlijn in ontvangst nam, wees ze op het belang van de euro voor de Europese integratie. “We streven naar een sterke munt die zich staande kan houden op de internationale markt. Dit moet samengaan met een sterke concurrentiepositie van de EU, sociale cohesie en een duidelijk fundament met gedeelde waarden”, aldus de kanselier in een persbericht van de regering.

De prijs werd uitgereikt door de Europese vereniging Coudenhove-Kalergi. De vereniging prees Merkels sterke betrokkenheid en haar bemiddelende positie in de onderhandelingen over nieuwe Europese verdragen. De leden benadrukten in het bijzonder Merkels stabiliserende rol binnen de EU, die volgens hen van groot belang is voor de toekomst van Europa.

Positief geluid

Merkel is de tweede Duitse regeringsleider die deze prijs in ontvangst mocht nemen. In 1990 ontving haar voorganger Helmut Kohl de prijs. De waardering die Merkel met de prijs voor haar rol in Europa krijgt is een positief geluid na de vele kritiek die zij op haar optreden kreeg. Sinds de kredietcrisis de EU in haar greep heeft verwijten commentatoren haar een eigengereide koers. Ze wees Europese initiatieven zoals een uitbreiding van het financiële vangnet voor eurolanden af.

De Coudenhove-Kalergi vereniging werd in 1978 in het leven geroepen door de Paneuropese Unie om het Europese eenwordingsproces te bevorderen. De Paneuropese Unie werd in 1923 opgericht door de filosoof en diplomaat Richard Coudenhove-Karlergi en is de oudste beweging die tot doel heeft Europese staten politiek en economisch te verenigen. De Europaprijs wordt elke twee jaar uitgereikt aan personen die een uitzonderlijke bijdrage leveren aan het Europese integratieproces.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en Europa':

EP-lid Boeselager: EU kent te veel barrières

EP-lid Boeselager: EU kent te veel barrières

De Duitser Damian Boeselager zit in z'n eentje voor de pan-Europese partij Volt in het Europees Parlement. Interview.

Lees meer

EU-leiders willen Von der Leyen als EC-voorzitter

EU-leiders willen Von der Leyen als EC-voorzitter

Von der Leyen maakte naam als politiek talent in Merkels kabinetten, maar had het op Defensie zwaar.

Lees meer

L’Europe, c’est moi

L’Europe, c’est moi

Waarom zit Macron Merkel toch zo dwars, vraagt econoom en columnist Carsten Brzeski zich af.

Lees meer

Podcast: Achtung Europa #3

Podcast: Achtung Europa #3

Ton Nijhuis, directeur van het Duitsland Instituut, blikt terug op de Europese verkiezingen.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger