Duitslandweb logo Duitslandweb

Europanieuws 2010
September-oktober

Achtergrond - 22 oktober 2010

Duitsland hoeft zwakke landen niet alleen te redden

De euro is verstevigd. Dat is volgens kanselier Merkel de uitkomst van de EU-top van gisteravond. De Europese regeringsleiders gaven Merkel deels haar zin. EU-verdragen worden veranderd om financieel zwakke lidstaten in de toekomst beter te helpen. In ruil daarvoor moest de kanselier wel op een aantal punten toegeven.
Lees verder >>

Merkel en Sarkozy eens over begrotingszondaars

Duitsland en Frankrijk weten elkaar weer te vinden. Gisteravond pleitten bondskanselier Merkel en president Sarkozy gezamenlijk voor een strengere handhaving van het Europese Stabiliteitspact. Financieel ongezonde EU-lidstaten moeten in de toekomst boetes betalen maar kunnen ook hun stemrecht verliezen.
Lees verder >>

Merkel geeft Oost-Europa geen hoop op Schengen

Duitsland koestert zijn banden met Oost-Europa. Dat blijkt uit het staatsbezoek van bondspresident Wulff aan Rusland en de Balkan-reis die kanselier Merkel deze week maakte. Een aantal Oost-Europese landen hoopt op meer economische samenwerking of op toetreding tot het Schengen-akkoord.
Lees verder >>

Opmerkelijk: Bundesbank drukt geld in buitenland

De Bundesbank laat haar nieuwe bankbiljetten voortaan in Nederland en Frankrijk drukken. Maandenlang hebben de twee Duitse drukkerijen die voorheen de eurobiljetten aan de centrale bank leverden, geprobeerd dit te voorkomen. Nu is het conflict beslecht in het voordeel van de bank.
Lees verder >>

Verwarring tussen Merkel en Sarkozy over Roma

De EU-top van regeringsleiders eindigde gisteren in een merkwaardig misverstand. President Sarkozy beweert dat kanselier Merkel hem vertelde dat Duitsland ook Roma-kampen gaat ontruimen. Volgens Merkel heeft zij dat nooit gezegd en zijn maatregelen zoals in Frankrijk in strijd met de Duitse grondwet. Maar wat doet Duitsland met de Roma?
Lees verder >>

Stoiber bestrijdt EU-bureaucratie met succes

Edmund Stoiber, voormalig minister-president van Beieren, strijdt nu al bijna drie jaar tegen de bureaucratie in de Europese Unie. Werd hij bij zijn aanstelling aanvankelijk vooral bespot en bekritiseerd, inmiddels is er alom respect voor zijn werk. “Voortreffelijk”, zegt EU-baas Barroso zelfs en geeft hem nu twee jaar extra voor zijn opdracht.
Lees verder >>

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en Europa':

Duitsland en de Europese verkiezingen 2024

Duitsland en de Europese verkiezingen 2024

Wat vinden Duitsers van de EU? Welke Duitse partijen doen mee aan de Europese verkiezingen? We zetten het in dit factsheet op een rij.


Lees meer

Vaccinatie-advies in Duitsland voor tekenziekte TBE

Vaccinatie-advies in Duitsland voor tekenziekte TBE

In delen van Duitsland is het risico op ziekte na een tekenbeet zo groot, dat vaccinatie wordt aangeraden.


Lees meer

Duitse regering ruziet over verbod verbrandingsmotor

Duitse regering ruziet over verbod verbrandingsmotor

De Duitse FDP trok tot verbijstering van Brussel de steun in aan het EU-verbod op de productie van diesel- en benzineauto's. Wat is er aan de hand?


Lees meer

Frans-Duitse vriendschap onder druk

Frans-Duitse vriendschap onder druk

De viering van 60 jaar vriendschap zondag was een gelegenheid om scherven te lijmen voor Frankrijk en Duitsland.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger