Duitslandweb logo Duitslandweb

Strafproces Loveparade-drama waarschijnlijk geseponeerd

Kort nieuws - 5 februari 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Negen jaar nadat bij het dance-event Loveparade in Duisburg 21 doden en meer dan 600 gewonden vielen, wordt het strafproces tegen de organisatoren waarschijnlijk geseponeerd. 

Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag ingestemd met het voorstel van de rechtbank in Duisburg om het proces te seponeren. De zaak is in juli 2020 verjaard en voor die tijd kan het proces niet worden afgerond. Zo moeten er nog meer dan 500 getuigen worden gehoord. Ook is het lastig te bepalen in hoeverre de aangeklaagde organisatoren individueel schuldig zijn, zei de rechter in januari. Hij sprak van een collectief falen van vele betrokkenen.

Het proces begon in 2017, nadat slachtoffers en nabestaanden daar jarenlang op hadden aangedrongen. Terecht staan zes medewerkers van de gemeente Duisburg en vier van evenementenbureau Lopavent. Zij worden verantwoordelijk gehouden voor de vele fouten die bij de organisatie van de Loveparade in 2010 zijn gemaakt, vooral met betrekking tot de veiligheid. Zo moesten de bezoekers door een tunnel die veel te smal was voor het aantal aanwezigen. Er brak paniek uit, waarbij in het gedrang mensen werden doodgedrukt.

Het Openbaar Ministerie stelt voor het proces te seponeren, maar drie medewerkers van Lopavent een boete van rond de 10.000 euro op te leggen. Een van de aangeklaagden wil dat het proces wel wordt voortgezet. Verwacht wordt dat de rechtbank in Duisburg op 6 februari een besluit neemt over het proces. Lees meer bij tagesschau.de en tagesspiegel.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Nieuwe Duitse staatsburgers moeten Joods leven respecteren

Nieuwe Duitse staatsburgers moeten Joods leven respecteren

Duitsland voelt vanwege het naziverleden een speciale verantwoordelijkheid voor Joods leven. Dat moeten inburgeraars respecteren.


Lees meer

Duitse historici in debat over ‘Nie wieder ist jetzt’

Duitse historici in debat over ‘Nie wieder ist jetzt’

Een dag na de massale demonstratie tegen rechts-extremisme in Berlijn bogen vijf historici zich over de Duitse herinneringscultuur.


Lees meer

Duitsers massaal de straat op tegen extreemrechts

Duitsers massaal de straat op tegen extreemrechts

Meerdere honderdduizenden Duitsers zijn dit weekend de straat op gegaan tegen extreemrechts en de radicalisering van de AfD.


Lees meer

Winnen Wutbürger de verkiezingen?

Winnen Wutbürger de verkiezingen?

In 2010 was het woord Wutbürger in zwang. De boze burger is terug, en stemt vaak AfD, ziet columniste Inge Jooris.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger