Duitslandweb logo Duitslandweb

Strafproces Loveparade-drama waarschijnlijk geseponeerd

Kort nieuws - 5 februari 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Negen jaar nadat bij het dance-event Loveparade in Duisburg 21 doden en meer dan 600 gewonden vielen, wordt het strafproces tegen de organisatoren waarschijnlijk geseponeerd. 

Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag ingestemd met het voorstel van de rechtbank in Duisburg om het proces te seponeren. De zaak is in juli 2020 verjaard en voor die tijd kan het proces niet worden afgerond. Zo moeten er nog meer dan 500 getuigen worden gehoord. Ook is het lastig te bepalen in hoeverre de aangeklaagde organisatoren individueel schuldig zijn, zei de rechter in januari. Hij sprak van een collectief falen van vele betrokkenen.

Het proces begon in 2017, nadat slachtoffers en nabestaanden daar jarenlang op hadden aangedrongen. Terecht staan zes medewerkers van de gemeente Duisburg en vier van evenementenbureau Lopavent. Zij worden verantwoordelijk gehouden voor de vele fouten die bij de organisatie van de Loveparade in 2010 zijn gemaakt, vooral met betrekking tot de veiligheid. Zo moesten de bezoekers door een tunnel die veel te smal was voor het aantal aanwezigen. Er brak paniek uit, waarbij in het gedrang mensen werden doodgedrukt.

Het Openbaar Ministerie stelt voor het proces te seponeren, maar drie medewerkers van Lopavent een boete van rond de 10.000 euro op te leggen. Een van de aangeklaagden wil dat het proces wel wordt voortgezet. Verwacht wordt dat de rechtbank in Duisburg op 6 februari een besluit neemt over het proces. Lees meer bij tagesschau.de en tagesspiegel.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

‘Wat als extreem-rechts Duitsland regeert?’

‘Wat als extreem-rechts Duitsland regeert?’

Interview met Nora Burgard-Arp. Haar roman 'Wir doch nicht' beschrijft een toekomst waarin extreemrechts het voor het zeggen heeft.


Lees meer

Wolf polariseert ook in Duitsland

Wolf polariseert ook in Duitsland

De Duitse regering probeert met een dialoogreeks over de wolf de bescherming van wolf en schaap in balans te brengen.


Lees meer

Dansen uit protest op Goede Vrijdag

Dansen uit protest op Goede Vrijdag

Dansen is verboden op Goede Vrijdag in Duitsland. Niet-gelovigen grijpen dat verbod aan voor vrolijk verzet.


Lees meer

Een Duits gezicht

Een Duits gezicht

Kijken Duitsers echt treuriger? Merlijn Schoonenboom over blikken, kijken en context.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger