Studie: Chinezen kopen vooral grote, kwakkelende bedrijven
Kort nieuws - 9 april 2019 - Auteur: Redactie DuitslandwebChinese investeerders kopen volgens een studie van het Duitse Ifo-Institut vooral grote bedrijven die het niet zo goed doen en veel schulden hebben.
De onderzoeksgroep heeft ruim 70.000 internationale bedrijfsovernames tussen 2002 en 2018 onderzocht. In 1900 overnames kwamen de kopers uit China, in 171 gevallen ging het om Duitse bedrijven die door Chinese investeerders zijn gekocht.
Gemiddeld zijn de ondernemingen die door Chinese bedrijven zijn gekocht, zeven keer groter dan bedrijven die door investeerders uit andere landen werden overgenomen. Ze hadden meer schulden, maakten minder winst en waren daardoor goedkoper.
Chinese staatsbedrijven concentreerden zich in de onderzochte periode vooral op bedrijven in de grondstoffenwinning en de landbouw. Chinese private investeerders hadden een voorkeur voor elektronicabedrijven en de auto-industrie. Onderzoeker Clemens Fuest merkt op dat de veelgehoorde klacht dat Chinese bedrijven met overheidsgeld concurrenten overbieden door dit onderzoek wordt weerlegd. China gaat concurrentie juist vaak uit de weg door meer op omvang dan op winstgevendheid te letten. Lees meer bij Ifo Institut
Lees meer over 'Economie':
Soapserie 'investeren met de schuldenrem'
Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.
De Duitse e-auto wacht op de parking
Voor de Duitse autosector zijn de gouden jaren achter de rug, schrijft econoom Brzeski. De Duitse automakers gooien het roer om.
Duitsland wordt traag en oud
Duitsland vergrijst sneller dan veel andere Europese landen. De economische gevolgen daarvan zijn ingrijpend, aldus econoom Brzeski.
E-auto centraal op autobeurs IAA
De autoshow IAA in München geeft een hoofdrol aan de e-auto, maar de modellen waarvan de Duitse merken het moeten hebben, hebben nog steeds een verbrandingsmotor.
Reacties
Geen reacties aanwezig