Duitslandweb logo Duitslandweb

Slapen in nationaal-socialistisch megabouwwerk
Jeugdherberg opent in oud nazi-bouwwerk Seebad Prora

Achtergrond - 30 juni 2011 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Een vakantie aan zee is goed voor het Duitse volk, vonden de nazi's. Daarom werd in de jaren dertig een gigantisch vakantiecomplex, Seebad Prora, op het Duitse eiland Rügen gebouwd met plaats voor twintigduizend badgasten. Vrijdag opent in een deel van het complex de ‘langste jeugdherberg ter wereld’.

Slapen in nationaal-socialistisch megabouwwerk
© Wikipedia.org/Steffen Löwe/cc

Seebad Prora op Rügen is 4.5 kilometer lang en zes verdiepingen hoog. Het is een van de weinige nationaal-socialistische megaprojecten die daadwerkelijk zijn uitgevoerd en staat tegenwoordig onder monumentenzorg. Een deel ervan is omgetoverd tot een jeugdherberg. Aanvankelijk had het Rotterdamse architectenbureau Atelier Kempe Thill de jeugdherberg ontworpen, maar na onenigheid met de gemeente heeft een Duits architectenbureau het project gerealiseerd.

Nazi's en communisten

De nazi’s bouwden in de jaren dertig het complex, naar ontwerp van de architect Clemens Klotz, voor de nationaal-socialistische reisorganisatie Kraft durch Freude (KdF). Ongeveer twintigduizend burgers zouden hier naar plan tegelijkertijd vakantie kunnen vieren, zich ideologisch ontwikkelen of zich voorbereiden op de militaire dienst. Nog voordat het project af was, brak de Tweede Wereldoorlog uit.

Na de oorlog kreeg het complex, in handen van het Oost-Duitse leger, een eigen functie. Prora werd een kazerne voor de Nationale Volksarmee (NVA) en blok 5, het blok waarin zich nu de jeugdherberg bevindt, was een groot verblijf voor Bausoldaten, dienstweigeraars die als straf dwangarbeid verrichtten.

Kunstenaars en badgasten

Na de val van het SED-regime stond het complex leeg. Wat moest ermee gebeuren? Het gebouw was zo uniek dat het een monumentenstatus kreeg. Bovendien bleken sloopkosten enorm omdat nazi’s een betonsoort hadden gebruikt dat eigenlijk veel te sterk is. Ze bouwden het complex in een tijd waarin er weinig bekend was over beton als architectonisch materiaal.

Sinds 1992 vestigden er zich verschillende musea en galeries, die bekendstaan onder de verzamelnaam KulturKunststatt Prora. Meer dan 70 jaar nadat de eerste plannen van het vakantiepark Prora ontstonden, krijgt een deel van de betonnen kolos eindelijk de functie waarvoor deze in eerste instantie was bedoeld: het verblijf voor badgasten.

 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

In Duitsland mag op Goede Vrijdag niet worden gefeest. Het 'Tanzverbot' is omstreden.


Lees meer

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Na de Tweede Wereldoorlog kwamen veel Japanners voor werk naar Düsseldorf en dat is goed zichtbaar in de stad.


Lees meer

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Wiet roken is voor volwassenen legaal in Duitsland. Sinds 1 april is bezit en gebruik van cannabis niet langer strafbaar, al zijn er veel voorwaarden.


Lees meer

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

De Tesla-fabriek bij Berlijn is na een aanslag tijdelijk dicht. De Gigafactory roept al langer weerstand op. Activisten distantiëren zich van het geweld.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger