Historisch centrum bij nazibouwwerk Prora failliet
Kort nieuws - 3 april 2024 - Auteur: Redactie DuitslandwebIn de jaren 30 bouwden de nazi's een immens vakantieoord op het eiland Rügen: Seebad Prora. Het werd nooit in gebruik genomen en in DDR-tijden raakte het steeds verder in verval. Inmiddels is een groot deel van het complex omgebouwd tot luxe vakantiewoningen. Het Prora-Zentrum nam de taak op zich om met onderzoek en onderwijsprogramma's de herinnering aan de nazi- en DDR-tijden levend te houden. Maar het centrum heeft failliet moeten aanvragen.
Het Prora-Zentrum is in de problemen geraakt door de stijgende loonkosten, maar vooral door de hoge energierekeningen, meldt de regionale zender NDR. Het centrum huist in een voormalig gebouw van het Oost-Duitse leger NVA op het Prora-terrein en dat is slecht geïsoleerd, aldus voorzitter Kerstin Kassner. "Het afgelopen jaar waren de maandelijkse energiekosten 1.000 euro."
Het verdwijnen van het Prora-Zentrum zou een groot verlies zijn, aldus de NDR. Het centrum is volgens het Noord-Duitse nieuwsmedium een van de meest gerenommeerde verengingen in Mecklenburg-Voorpommeren die zich bezighouden met de nazi- en DDR-geschiedenis. Het is belangrijk dat in Prora zichtbaar blijft met welk sociaal-politiek idee het vakantieoord destijds is gebouwd, citeert de NDR een historicus die is gespecialiseerd in de nazi-tijd.
Adolf Hitler liet Seebad Prora - het enorme complex is ongeveer 5 kilometer lang - vanaf 1936 bouwen voor Duitse arbeiders, die zich hier zouden kunnen ontspannen en zich tegelijkertijd, zo was de bedoeling, zouden kunnen opladen voor de strijd. Maar toen nazi-Duitsland de Tweede Wereldoorlog begon, waren de Duitse arbeiders elders hard nodig en viel de bouw van Seebad Prora stil. Na de oorlog nam het Sovjetleger zijn intrek in de bewoonbare delen, in de tijd van de DDR werd Prora een basis van de Nationale Volksarmee (NVA).
De afgelopen 20 jaar zijn in het complex hotels en luxueuze appartementen gekomen. Van de geschiedenis is steeds minder terug te zien, constateerde ook Duitslandweb-redacteur Lynn Stroo toen ze Prora vorig jaar bezocht. Er is wel een documentatiecentrum in een van de gebouwen, waar de ontstaansgeschiedenis van Prora wordt getoond. Maar dat documentatiecentrum doet geen onderzoek op de manier waarop het Prora-Zentrum dat doet. De leden van het Prora-Zentrum proberen nu zelf geld in te zamelen en hopen op extra investeringen van de deelstaat Mecklenburg-Voorpommeren om hun onderzoek en programa's voort te kunnen zetten. Lees meer bij NDR
Lees meer over 'Geschiedenis':
Berlijn en Hamburg vind je ook in Suriname
Veel Duitsers wisten vanaf de 17e eeuw hun stempel te drukken op de Nederlandse kolonie Suriname. 'Ze waren graag geziene gasten.'
Een mondiale blik op de Duitse geschiedenis
Wat levert het op als je de Duitse geschiedenis vanuit een mondiaal perspectief bestudeert? Daarover spraken historici in Amsterdam.
Duitse keizer Wilhelm II was 'kolonialer' dan gedacht
Onderzoek naar persoonlijke spullen geeft een inkijkje in het koloniale wereldbeeld van de laatste Duitse keizer.
Graphic novels: herdenken in stripvorm
Aansprekende stripromans kunnen worden ingezet om een nieuwe generatie te vertellen over de oorlog. Interview met NIOD-onderzoeker Kees Ribbens.
Reacties
Geen reacties aanwezig