Duitslandweb logo Duitslandweb

Eko Fresh

Achtergrond - 10 juli 2012

Eko Fresh wordt op 3 september 1983 in Keulen geboren, zijn ouders zijn beide Turks. Eko kent zijn vader niet en wordt door zijn moeder opgevoed. Hij brengt zijn jeugd in Mönchengladbach door.

Eko Fresh © wikipedia.de/Smalltown Boy

Eko begint op zijn vijftiende met rappen. Op zijn zeventiende verjaardag organiseert hij een party waarvoor hij ook zijn idool Kool Savas uitnodigt. Eko rapt voor Savas die onder de indruk is van zijn skills en een samenwerking is geboren. Vanaf 2002 is hij succesvol met Kool Savas, maar in 2003 breekt hij met hem. In 2003 én 2004 wordt hij door het Duitse hiphop magazine ‘Juice’ uitgeroepen tot nieuwkomer van het jaar. Eko woont samen met zijn vriendin, en collega-rapper, Valezka in Keulen.

Style

Niet iedereen is even enthousiast over de skills en het imago van Eko. Sommigen vinden hem te commercieel en beweren dat zijn muziek te veel op pop lijkt. Anderen zien in Eko hét muziektalent bij uitstek. Pop of geen pop, Eko is wel succesvol. Zijn tracks staan bekend om de hooks die blijven hangen. Daarbij rap-zingt Eko meer dan andere hiphoppers.

Zijn derde album ‘Dünya Dönüyor’ kenmerkt zich door buitengewone beats en een oriëntaalse sfeer. Eko laat op dit album ook zijn melancholieke en humoristische kant zien. Bovendien wil hij met dit project andere gastarbeiderskinderen motiveren om hun dromen te volgen.

In 2004 sticht hij zijn eigen platenlabel German Dream Entertainment en contracteert hij jonge artiesten. Publieke aandacht trekt Eko Fresh ook door de beef met onder andere Bushido en Savas.

Records

Na de samenwerking met Kool Savas releast Eko in 2003 het pop-achtige album ‘Ich bin jung und brauch’ das Geld’. De plaat behaalt plaats 16 in de Duitse albumcharts. In 2004 verschijnt het album ‘L.O.V.E.’ dat Eko samen met collega Valezka maakt en waarbij zij gebruik maken van meer elektronisch getinte beats. ‘Dünya Dönür’ wordt in hetzelfde jaar gereleast en is het eerste Duits-Turkse rap-album. Eko werkt hierbij samen met de Berlijnse rapper Azra. De plaat is voor veel Turkse jongeren in Duitsland heel herkenbaar. Sinds maart 2005 ligt ‘Eko Fresh Presents German Dream Allstars’ in de winkels. In juni 2006 verschijnt zijn dubbelalbum Hart(z). Aan Hart(z) is goed te zien dat Eko Fresh succes heeft, aan het album wordt door veel van Duitslands bekendste hiphoppers en producers meegewerkt.  

Discografie

2003: ‘Ich bin jung und brauch’ das Geld’
2004: ‘L.O.V.E.’ (met Valezka)
2004: ‘Dünya Dönür – Die Welt dreht sich’ (met Azra)
2005: ‘Eko Fresh Presents German Dream Allstars'
2006: 'Hart(z) IV'
2007: 'Ekaveli'
2010: 'Was kostet die Welt?'
2011: ‘Frezy burmaye’
2011: ‘Ekrem’
2012: ‘Ek to the Roots’

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Duitsland geschokt door rechtse terreur

Duitsland geschokt door rechtse terreur

Na de moord op CDU-politicus Lübcke waarschuwen experts voor extreem-rechtse terreur in Duitsland.

Lees meer

De oorlogskleinkinderen

De oorlogskleinkinderen

De Tweede Wereldoorlog is niet alleen op het persoonlijke vlak een thema, maar ook weer in het Duitse politieke debat, merkt Merlijn Schoonenboom.

Lees meer

‘Rechts geweld is echt onrustbarend in Duitsland’

‘Rechts geweld is echt onrustbarend in Duitsland’

In hun boek 'Zur rechten Zeit' analyseren Duitse historici de opkomst van nationalisme en rechts-radicalisme.

Lees meer

De Duitse patiënt

De Duitse patiënt

In Duitsland is een kwaaltje geen kwaaltje, maar een zorgwekkende last. Daar is het gezondheidssysteem ook naar, schrijft Merlijn Schoonenboom.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger