Duitslandweb logo Duitslandweb

Kool Savas

Achtergrond - 10 juli 2012

Kool Savas wordt op 10 februari 1975 als zoon van Turkse ouders in Aken geboren. Zijn echte naam luidt Savas Yurderi. Op éénjarige leeftijd gaat Savas met zijn familie terug naar Turkije. Zij keren echter zonder de vader terug naar Aken, omdat hij door zijn politieke activiteiten in een Turkse gevangenis is beland. In 1987 verhuist de inmiddels herenigde familie naar Berlijn-Kreuzberg. Twee jaar later begint hij daar met rappen.

Kool Savas © wikipedia.de/Markus Rödder

Kool Savas’ muzikale interesse begon op de middelbare school, in eerste instantie ging zijn aandacht uit naar Engelstalige punk. Na een tijdje verschoof zijn interesse naar een andere vorm van protestmuziek; hiphop.

In 2005 is Kool Savas het gezicht van de overheidscampagne ‘Du bist Deutschland’ en van de dierenrechtenorganisatie PETA. Kool Savas woont in Berlijn samen met zijn vriendin en collega-rapster Melbeatz. Style

Als Savas begint met rappen, doet hij dat nog in het Engels. Na een reis in de Verenigde Staten gaat Savas over tot het rappen in het Duits, omdat dit volgens Amerikaanse collega’s veel beter klinkt. In 1997 trekt Savas voor het eerst publieke aandacht met de grove teksten.

Succesvol wordt hij pas vanaf 1999 met de rap-crews Masters of Rap en Westberlin Maskulin. Kool Savas staat vooral bekend om zijn harde lyrics en battle-rap. In 2002 start Savas zijn eigen platenlabel Optic Records. Hij ontdekt onder andere Eko Fresh en neemt een aantal jonge hiphoppers onder contract.

De muzikale hype rond Kool Savas versterkt zich ook nog door zijn regelmatige dissing tracks. In augustus 2003 komt het tot de split  tussen Savas en zijn pupil Eko Fresh met een maandendurende beef en diss-tracks tussen de twee als gevolg. Alsnog wordt hij in 2009 door de invloedrijkste Duitse HipHop tijdschrift ‘Juice’ tot ‘beste Duitse MC’ verkozen. In 2010 steunt Savas een project van de ‘Deutsche Kinder- und Jugendstiftung’ en de ‘Telefonica Germany (O2)’ voor kansarme jongeren.

Records

Kool Savas releast pas in 2002 zijn eerste soloalbum ‘Der beste Tag meines Lebens’. Ondanks de harde beat zijn Savas’ tracks ook deep en vertellen ze over de zin van het leven. Na een groot aantal singles en ep’s, releast Savas in 2005 samen met hiphop-collega Azad het album ‘One’. De tracks op ‘One’ combineren de twee stijlen van de rappers. Inmiddels heeft het album de top 10 van de albumcharts bereikt.

Na lang wachten van de fans ligt sinds mei 2005 het tweede soloalbum ‘Die John Bello Story’ in de platenwinkels, gevolgd door het album 'Tot oder Lebendig' uit 2007. Het grootste succes tot nu toe heeft Kool Savas met het album ‘One’ dat hij in 2005 samen met Azad produceert.

Discografie

1999: ‘Hoes, Flows, Moneytoes’ (Westberlin Maskulin)
2000: ‘Battlekings’ (Westberlin Maskulin)
2001: ‘NLP’ (Masters of Rap)
2002: ‘Der beste Tag meines Lebens’ 
2005: ‘One’ (met Azad)
2005: ‘Die John Bello Story’
2007: 'Tot oder Lebendig!'
2008: 'The Best Of' en 'John Bello Story II'
2010: 'John Bello Story III'
2011: ‘Aura’
2011: ‘Aura Live’

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

De oorlogskleinkinderen

De oorlogskleinkinderen

De Tweede Wereldoorlog is niet alleen op het persoonlijke vlak een thema, maar ook weer in het Duitse politieke debat, merkt Merlijn Schoonenboom.

Lees meer

‘Rechts geweld is echt onrustbarend in Duitsland’

‘Rechts geweld is echt onrustbarend in Duitsland’

In hun boek 'Zur rechten Zeit' analyseren Duitse historici de opkomst van nationalisme en rechts-radicalisme.

Lees meer

De Duitse patiënt

De Duitse patiënt

In Duitsland is een kwaaltje geen kwaaltje, maar een zorgwekkende last. Daar is het gezondheidssysteem ook naar, schrijft Merlijn Schoonenboom.

Lees meer

De afvalscheiding

De afvalscheiding

Afvalscheiding is van groot Duits cultureel belang. Bij de vuilnisbak scheiden goede migranten zich van slechte, aldus Merlijn Schoonenboom.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger