Duitslandweb logo Duitslandweb

Peter Fox

Achtergrond - 10 juli 2012

Peter Fox (ook wel bekend als Enuff), in Nederland vooral bekend van het nummer Haus am See, is een Duitse hiphop-zanger en één van de frontmannen van de Duitse reggaegroep Seeed.

Peter Fox © flickr.com/Ralf Heid

Hij werd op 3 september 1971 in Berlijn geboren als Pierre Baigorry. Al op jonge leeftijd leerde Peter blokfluit en klavier spelen. Vanwege zijn rode haar kreeg hij de bijnaam Foxi, oftewel Vos. Dit werd dan ook al snel zijn artiestennaam.

In 1998 treedt hij toe tot de reggaegroep Seeed, waarmee hij in Duitsland veel succes heeft. De band heeft zowel nummers in het Duits als in het Engels opgenomen en meerdere Duitse prijzen gewonnen. In 2007 besluit Peter Fox ook solo muziek uit te brengen. Tijdens deze periode werkt hij veel samen met verschillende Duitse artiesten. In september 2008 komt zijn eerste soloalbum uit, getiteld Stadtaffe. Hierop staan een aantal Duitstalige nummers, waaronder Haus am See, dat door 3FM zelfs werd uitgeroepen tot Megahit. In december van datzelfde jaar begint hij een samenwerking met de Amerikaanse drumband Cold Steel, die ook te zien (en te horen) is in de clip van Haus am See. Na de zomer van 2009 geeft Peter Fox aan dat hij zijn solocarrière afsluit en weer samen gaat werken met Seeed. Sinds het begin van 2010 staat hij weer met Seeed in de studio. In 2011 neemt hij samen met zijn collega Marteria het lied ‘Sekundenschlaf’ op. In zijn vrije tijd zet Peter Fox zich in voor het leren van lezen en schrijven in het kader van de campagne 'iCHANCE' van de ‘Bundesverband Alphabetisierung und Grundausbildung’.

Discografie:

Albums met Seeed:
2001 New Dubby Conquerors
2003 Music Monks
2005 Next!

Soloalbums:
2008 Stadtaffe
2009 Live aus Berlin (met Cold Steel)

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Moord toont gevaar neonazi-netwerken

Moord toont gevaar neonazi-netwerken

Neonazi-netwerk Combat 18 blijkt in Duitsland goed georganiseerd en roept leden op aanslagen te plegen.

Lees meer

De herkomst

De herkomst

Het is heel Duits om mensen met Turkse of andere wortels naar hun herkomst te vragen, hoort Merlijn Schoonenboom bij een debat.

Lees meer

Duitsland geschokt door rechtse terreur

Duitsland geschokt door rechtse terreur

Na de moord op CDU-politicus Lübcke waarschuwen experts voor extreem-rechtse terreur in Duitsland.

Lees meer

De oorlogskleinkinderen

De oorlogskleinkinderen

De Tweede Wereldoorlog is niet alleen op het persoonlijke vlak een thema, maar ook weer in het Duitse politieke debat, merkt Merlijn Schoonenboom.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger