Duitslandweb logo Duitslandweb

Peter Fox

Achtergrond - 10 juli 2012

Peter Fox (ook wel bekend als Enuff), in Nederland vooral bekend van het nummer Haus am See, is een Duitse hiphop-zanger en één van de frontmannen van de Duitse reggaegroep Seeed.

Peter Fox
© flickr.com/Ralf Heid

Hij werd op 3 september 1971 in Berlijn geboren als Pierre Baigorry. Al op jonge leeftijd leerde Peter blokfluit en klavier spelen. Vanwege zijn rode haar kreeg hij de bijnaam Foxi, oftewel Vos. Dit werd dan ook al snel zijn artiestennaam.

In 1998 treedt hij toe tot de reggaegroep Seeed, waarmee hij in Duitsland veel succes heeft. De band heeft zowel nummers in het Duits als in het Engels opgenomen en meerdere Duitse prijzen gewonnen. In 2007 besluit Peter Fox ook solo muziek uit te brengen. Tijdens deze periode werkt hij veel samen met verschillende Duitse artiesten. In september 2008 komt zijn eerste soloalbum uit, getiteld Stadtaffe. Hierop staan een aantal Duitstalige nummers, waaronder Haus am See, dat door 3FM zelfs werd uitgeroepen tot Megahit. In december van datzelfde jaar begint hij een samenwerking met de Amerikaanse drumband Cold Steel, die ook te zien (en te horen) is in de clip van Haus am See. Na de zomer van 2009 geeft Peter Fox aan dat hij zijn solocarrière afsluit en weer samen gaat werken met Seeed. Sinds het begin van 2010 staat hij weer met Seeed in de studio. In 2011 neemt hij samen met zijn collega Marteria het lied ‘Sekundenschlaf’ op. In zijn vrije tijd zet Peter Fox zich in voor het leren van lezen en schrijven in het kader van de campagne 'iCHANCE' van de ‘Bundesverband Alphabetisierung und Grundausbildung’.

Discografie:

Albums met Seeed:
2001 New Dubby Conquerors
2003 Music Monks
2005 Next!

Soloalbums:
2008 Stadtaffe
2009 Live aus Berlin (met Cold Steel)

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Rechters: Euthanasiewet in strijd met grondwet

Rechters: Euthanasiewet in strijd met grondwet

Mensen hebben het recht zelf te bepalen wanneer ze sterven, heeft de hoogste Duitse rechtbank bepaald.

Lees meer

Vragen na terreuraanslag Hanau

Vragen na terreuraanslag Hanau

De aanslag in Hanau is de 3e extreem-rechtse terreurdaad in Duitsland in korte tijd. Wat is er aan de hand?

Lees meer

De Kerst-moslim

De Kerst-moslim

Kerst heeft in Duitsland de potentie net zo beladen te worden als Sinterklaas in Nederland, constateert columnist Merlijn Schoonenboom.

Lees meer

Jaaroverzicht Duitsland 2019

Jaaroverzicht Duitsland 2019

Klimaatprotest, bezorgdheid over extreem-rechts, 30 Jahre Mauerfall: een terugblik op Duitsland in 2019.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger