Duitslandweb logo Duitslandweb

Toon DDR-debat blijft moeizaam
Oost- en West-Duitse politici vliegen elkaar in de haren

Achtergrond - 31 juli 2009

(24 maart 2009) Twintig jaar na de val van de Muur zoeken Duitse politici nog steeds naar de juiste toon om over de DDR te praten. Erwin Sellering, minister-president van het Oost-Duitse Mecklenburg-Voorpommeren maar van geboorte West-Duitser, pleitte voor een genuanceerd debat. Prompt vallen Oost-Duitse politici over hem heen.

Erwin Sellering. Afb: dpa/Picture Alliance“Een gedifferentieerde omgang met het DDR-verleden”, dat was waar Sellering (SPD) dit weekeinde voor pleitte. Binnen twee dagen leidde dat tot de opmerking van de Berlijnse regeringscommissaris voor Stasi-aangelegenheden dat de indruk wordt gewekt “alsof er helemaal geen overtuigende reden is geweest de DDR af te schaffen.”

Onrechtstaat

In de Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung protesteerde Sellering tegen het “veroordelen van de DDR als totale onrechtstaat, waarin er helemaal niets goeds bestond”. Wolfgang Böhmer, minister-president van Saksen en in de DDR geboren en getogen, viel over de term onrechtstaat.

De DDR had een principieel ander rechtsysteem met een klassegebonden justitie en een uniforme socialistische staatsmacht, zegt Böhmer. “Dat is het tegenovergestelde van een rechtstaat.” Hij kreeg bijval van de Duitse minister van Verkeer Wolfgang Tiefensee, van oorsprong ook Saksisch. “Onrecht moet altijd onrecht worden genoemd.”

Ook de van oorsprong Oost-Duitse SPD-voorzitter in Thüringen Christoph Matschie noemt de DDR “zonder twijfel een onrechtstaat”. Bovendien, vindt hij, “moeten West-Duitsers zich bij de beoordeling van de levensomstandigheden in de DDR op de achtergrond houden”.

Bijval

Maar Sellering krijgt ook bijval. Volgens voormalig Bondsdagvoorzitter Wolfgang Thierse (SPD), ook geboren en getogen in Oost-Duitsland, was de DDR weliswaar “geen rechtstaat”, maar het land had wel degelijk ook “enkele sympathieke elementen”. Als voorbeelden noemde hij betere kinderopvang en gezondheidsvoorzieningen. “Het is niet verboden dat in herinnering te roepen”, aldus Thierse.

Andere critici vinden dat juist de SPD zich duidelijk tegen de DDR moet uitspreken om het verschil met Die Linkspartei duidelijk te maken. In die partij werd eerder deze maand ook gediscussieerd over de vraag of de DDR een onrechtstaat moet worden genoemd.

Die Linkspartei

Sellering had in zijn interview gezegd dat hij de rood-rode coalitie van zijn voorganger Harald Ringstorff “juist” vond. De samenwerking met Die Linkspartei ligt bij de SPD erg gevoelig.

Op deelstaatniveau bestaat die samenwerking, en onlangs verleende SPD-voorzitter Franz Müntefering daaraan zijn goedkeuring. Maar voor veel sociaaldemocraten is Die Linke niet salonfähig omdat de partij mede is ontstaan uit de PDS, de opvolger van de SED die in de DDR de macht had.

Sellering liet vandaag weten achter zijn opmerkingen van dit weekeinde te blijven staan. “Het verleden van de DDR mag geen oorzaak zijn om bij het eenwordingsproces alleen te kijken naar wat uit het Westen komt.”

 FAZ.NET / Welt.de / morgenpost.de

Afbeelding:

dpa/Picture Alliance

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Geschiedenis':

Tijdlijn Angela Merkel

Tijdlijn Angela Merkel

Bekijk in onze interactieve tijdlijn de belangrijkste gebeurtenissen in het leven en de politieke loopbaan van bondskanselier Angela Merkel.

Lees meer

Duitse volkslied zorgt vaak voor discussie

Duitse volkslied zorgt vaak voor discussie

De NPO blunderde dinsdag met het Duitse volkslied. Dit lied blijft een heikele kwestie in Duitsland.

Lees meer

Gesprek: Op weg naar een nieuwe herinneringscultuur?

Gesprek: Op weg naar een nieuwe herinneringscultuur?

Hetty Berg (Joods Museum Berlijn) en Yra van Dijk (Universiteit Leiden) over de Nederlandse en Duitse herinneringscultuur.

Lees meer

Online herdenken blijft, denkt Buchenwald

Online herdenken blijft, denkt Buchenwald

Met een digitaal programma staat het voormalige concentratiekamp uitgebreid stil bij de 76ste bevrijdingsdag.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger