Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitse boeren protesteren met houten kruizen op hun velden

Kort nieuws - 2 oktober 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Duitse boeren die het niet eens zijn met nieuwe milieumaatregelen van de bondsregering protesteren met groengeverfde houten kruizen op hun velden. 

Er staan inmiddels 20.000 van deze groene houten kruizen in heel Duitsland, zeggen de initiatiefnemers. Dat zou betekenen dat elke tiende boer in Duitsland aan het protest meedoet. De initiatoren noemen zichzelf Graswurzler (Graswurzelbewegung is de Duitse term voor grassroots, een politieke beweging van onderaf) en zijn al langer actief op sociale media (#grueneKreuze) om voor een beter imago van de landbouwsector te zorgen. 

De boeren zijn boos op nieuwe milieumaatregelen uit het Agrarpaket van de bondsregering. Zo wil Duitsland ter bescherming van insecten vanaf 2023 het onkruidbestrijdingsmiddel glyfosaat verbieden. Ook het gebruik van pesticiden moet worden ingeperkt. Daardoor kan een groot deel van het land niet meer worden bewerkt, zegt Willi Kremer-Schillings (Bauer Willi op twitter), een boer uit Noordrijn-Westfalen die de actie is begonnen. En daar staat volgens hem geen financiële compensatie tegenover.

Veel boeren zien door de strengere maatregelen geen toekomst meer voor hun bedrijf, zeggen ze. Hun actie met de groene kruizen noemen ze in een persbericht "een stil protest" omdat "de boeren stilletjes sterven". Lees meer bij tagesschau.de en FAZ.net 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Economie':

De landschappen bloeien toch

De landschappen bloeien toch

Geld, goed beleid en geduld; dat is de sleutel tot succes, stelt columnist Carsten Brzeski hoopvol vast.


Lees meer

Het keerpunt

Het keerpunt

Hoe de oorlog in Oekraïne ook afloopt, de Duitse 'Zeitenwende' kan niet meer worden teruggedraaid, schrijft Carsten Brzeski.


Lees meer

Groene inflatie

Groene inflatie

Duitsland maakt zich druk over de hoge inflatie. Econoom en columnist Carsten Brzeski ziet ook voordelen.


Lees meer

Tesla-turbo versus Duitse degelijkheid

Tesla-turbo versus Duitse degelijkheid

Elon Musk stampt in een recordtijd een gigafabriek in Brandenburg uit de grond. Niet tot ieders genoegen.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger