Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitse boeren protesteren met houten kruizen op hun velden

Kort nieuws - 2 oktober 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Duitse boeren die het niet eens zijn met nieuwe milieumaatregelen van de bondsregering protesteren met groengeverfde houten kruizen op hun velden. 

Er staan inmiddels 20.000 van deze groene houten kruizen in heel Duitsland, zeggen de initiatiefnemers. Dat zou betekenen dat elke tiende boer in Duitsland aan het protest meedoet. De initiatoren noemen zichzelf Graswurzler (Graswurzelbewegung is de Duitse term voor grassroots, een politieke beweging van onderaf) en zijn al langer actief op sociale media (#grueneKreuze) om voor een beter imago van de landbouwsector te zorgen. 

De boeren zijn boos op nieuwe milieumaatregelen uit het Agrarpaket van de bondsregering. Zo wil Duitsland ter bescherming van insecten vanaf 2023 het onkruidbestrijdingsmiddel glyfosaat verbieden. Ook het gebruik van pesticiden moet worden ingeperkt. Daardoor kan een groot deel van het land niet meer worden bewerkt, zegt Willi Kremer-Schillings (Bauer Willi op twitter), een boer uit Noordrijn-Westfalen die de actie is begonnen. En daar staat volgens hem geen financiële compensatie tegenover.

Veel boeren zien door de strengere maatregelen geen toekomst meer voor hun bedrijf, zeggen ze. Hun actie met de groene kruizen noemen ze in een persbericht "een stil protest" omdat "de boeren stilletjes sterven". Lees meer bij tagesschau.de en FAZ.net 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Economie':

Op weg naar een verloren decennium

Op weg naar een verloren decennium

Na tien gouden jaren danst de Duitse economie in 2020 op de vulkaan, schrijft econoom Carsten Brzeski.

Lees meer

Met de ogen wijd dicht

Met de ogen wijd dicht

Econoom en columnist Carsten Brzeski heeft een 'wake up call' voor de Duitse regering. Degradatie dreigt.

Lees meer

Ambitie

Ambitie

Duitsland moet op economisch vlak veel meer ambitie hebben, vindt Carsten Brzeski. En niet net als zijn zoon 'lekker chillen op de bank'.

Lees meer

Ein bisschen Rezession

Ein bisschen Rezession

Terwijl een recessie in de verte opdoemt, kijken Duitsers de andere kant op, ziet columnist Carsten Brzeski. Naar Helene Fischer.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger