Porsche stuurt aan op fusie met VW
Nieuws

Achtergrond - 7 mei 2009

(7 mei 2009) De Duitse autofabrikanten Porsche en Volkswagen willen fuseren. Hiermee komt mogelijk een einde aan een twee jaar durende overnamesoap. Nu Porsche er niet in slaagt het vijftien maal grotere VW over te nemen, stuurt de sportwagenbouwer aan op een fusie.

Logo van Porsche. Afb: basheertome, flickr.com Woensdagavond maakte Porsche bekend aan te sturen op een fusie met VW. Het Wolfsburgse concern Volkswagen zou positief op de plannen van Porsche hebben gereageerd. Ook de deelstaat Nedersaksen, die 20 procent van de VW-aandelen bezit en vetorecht bij het autoconcern geniet, zegt bereid te zijn om met Porsche in gesprek te gaan.

Lef kon Porsche niet worden ontzegd. De Zuid-Duitsers waren vastbesloten de grootste Europese autobouwer VW in te lijven. Dit jaar nog wilde Porsche 75 procent van de aandelen in handen hebben. De Zwaben moesten gigantische leningen afsluiten om VW-aandelen aan te schaffen. Lang waren banken bereid Porsche de kredieten te verstrekken, totdat de financiële crisis zich aandiende.

Porsche blijft nu steken op 51 procent van de VW-aandelen die het bedrijf ruim 23 miljard euro hebben gekost. Dit heeft er mede voor gezorgd dat het bedrijf nu een schuldenlast heeft opgebouwd van negen miljoen euro. Door de rente en kelderende autoverkoop is ook voor de autobouwer uit Stuttgart de financiële situatie precair geworden.

Arabische geldschieters

Door te fuseren hoopt Porsche op korte termijn van de schuldenlast af te komen. Daartoe zijn wel investeringen nodig. Porsche-topman Wendelin Wiedeking schermt al enige weken met Arabische geldschieters, onder wie de emir van de Golfstaat Quatar.

Wie binnen de nieuw te vormen combinatie de leiding zal krijgen, is nog onbekend. Ook is nog niet duidelijk of de hoofdzetel van het bedrijf in Porsche’s thuisstad Stuttgart komt te staan, of in Volkswagen-standplaats Wolfsburg. De komende vier weken buigt een werkgroep bestaande uit werknemers van beide autofabrikanten en de deelstaat Nedersaksen zich over de structuur van de nieuwe onderneming.

Familiebanden

De leiderschapsvraag zal ook een familiekwestie worden. President-commissaris Wolfgang Porsche wilde samen met Wiedeking een belang van 75 procent bij VW realiseren. Hierbij werd hij tegengewerkt door zijn Oostenrijker neef Ferdinand Piëch, die tot 2002 bestuursvoorzitter was bij VW en daar nog steeds commissaris is. Piëch bezit tegelijkertijd een belang van bijna 13,5 procent in Porsche en wil de autobouwer uit Stuttgart al jarenlang bij het VW-concern voegen.

Beide autobouwers zijn al decennia door familiebanden aan elkaar verbonden. Zo ontwierp Ferdinand Porsche, de grootvader van zowel Wolfgang Porsche als Ferdinand Piëch, in opdracht van Adolf Hitler de Kever. Deze auto zou eerste en bekendste model worden van Volkswagen.

 Spiegel Online / Frankfurter Rundschau Online

Afbeelding:

basheertome, flickr.com

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger