Duitslandweb logo Duitslandweb

Cytotec als weeënopwekker in Duitsland onder vuur

Kort nieuws - 12 februari 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Het middel Cytotec van Pfizer wordt veelvuldig gebruikt om bevallingen in te leiden in Duitsland, maar kent volgens experts te veel bijwerkingen. De Süddeutsche Zeitung (SZ) en de Bayerische Rundfunk (BR) hebben woensdag hun gezamenlijke onderzoek naar problemen met het medicijn gepubliceerd. (geactualiseerd vrijdag 14 februari)

Cytotec is toegelaten als maagzuurremmer, maar blijkt ook een effectieve weeënopwekker. Omdat het te veel voor deze 'oneigenlijke' toepassing werd ingezet, haalde Pfizer het middel volgens SZ en BR al in 2006 van de Duitse markt. Maar via andere Europese landen kunnen Duitse artsen het middel nog steeds inkopen.

Uit onderzoek zou blijken dat ongeveer de helft van de geboorteklinieken in Duitsland het middel gebruikt. Volgens een door de krant geciteerde gyneacoloog gebeurt dat omdat het middel veel goedkoper is dan de alternatieven. De arts slaat alarm omdat de risico's volgens hem veel te hoog zijn. De baarmoeder kan scheuren en het middel kan weeënstormen veroorzaken, waardoor het kind zuurstofgebrek kan krijgen. Volgens de arts zijn er baby's en moeder gestorven door gebruik van het middel. De SZ heeft inzage in rechterlijke uitspraken, adviezen, casestudies en klachten die de ernstige bijwerkingen documenteren.

Artsen in Duitsland mogen naar eigen inzicht gebruik maken van medicijnen die eigenlijk bedoeld zijn voor andere klachten dan de patiënt heeft. Dit zogenoemde off-label-gebruik vraagt wel van de arts dat die de patiënt voorlicht over risico's en alternatieven. In Frankrijk is het middel in 2018 van de markt gehaald vanwege de bijwerkingen als het als weeënopwekker wordt gebruikt. Lees meer bij Süddeutsche Zeitung

De Duitse toezichthouder BfArM zegt dat bij deze instantie één sterfgeval bekend is, maar niet dat er op grotere schaal problemen zouden zijn. Bondsdaglid Kirsten Kappert-Gonther van De Groenen pleit in reactie op BR voor een meldplicht voor artsen bij complicaties, en een landelijk register. Zo'n meldplicht hebben farmaceuten wel, maar artsen niet, volgens Kappert-Gonther. Lees meer bij Bayerischer Rundfunk

Donderdag reageerden verschillende artsenorganisaties gezamenlijk op de berichtgeving van SZ en BR. Ze stellen dat de werkzame stof misoprostol niet omstreden is en daarom bijna overal wordt gebruikt. Volgens de organisaties zijn er tientallen onderzoeken naar het middel gedaan. Daaruit blijkt dat het middel zeer effectief is voor het inleiden van een bevalling. Bijwerkingen zouden zelden voorkomen. Dat het middel geen toelating heeft voor gebruik bij zwangere vrouwen, vinden de organisaties niet alarmerend. In de verloskunde worden veel middelen gebruikt die geen toelating hebben voor gebruik bij zwangerschap, omdat zwangeren meestal van toelatingsstudies zijn uitgesloten. Lees meer bij Süddeutsche Zeitung

Tags: gezondheid

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

In Duitsland mag op Goede Vrijdag niet worden gefeest. Het 'Tanzverbot' is omstreden.


Lees meer

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Na de Tweede Wereldoorlog kwamen veel Japanners voor werk naar Düsseldorf en dat is goed zichtbaar in de stad.


Lees meer

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Wiet roken is voor volwassenen legaal in Duitsland. Sinds 1 april is bezit en gebruik van cannabis niet langer strafbaar, al zijn er veel voorwaarden.


Lees meer

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

De Tesla-fabriek bij Berlijn is na een aanslag tijdelijk dicht. De Gigafactory roept al langer weerstand op. Activisten distantiëren zich van het geweld.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger