Duitslandweb logo Duitslandweb

Corona in Duitsland: update dinsdag 17 maart

Kort nieuws - 17 maart 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse regering gaat duizenden Duitse toeristen uit het buitenland terughalen. Voor de 'luchtbrug' stelt de minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas 50 miljoen euro beschikbaar.

Maas sprak een wereldwijde reiswaarschuwing uit. Samen met de commerciële luchtvaart zet de minister een 'terughaalprogramma' op. Als eerste worden de mensen uit risicogebieden teruggevlogen. Dat zijn momenteel Marokko, Egypte, de Dominicaanse Republiek, de Filipijnen en de Malediven. Alleen al in Marokko zitten meer dan 4000 Duitse toeristen vast, sinds Marokko geen vliegverkeer meer toelaat en vluchten heeft geschrapt. Lees meer bij Tagesschau

 

Volkswagen sluit vrijwel alle fabrieken in Europa voor de komende weken. Ikea sluit tijdelijk alle filialen in Duitsland. Minister Altmaier van Economische Zaken heeft laten weten dat de bondsregering een zeer goedgevulde schatkist heeft en al het mogelijke zal doen om faillisementen te voorkomen, meldt Der Spiegel. Naast arbeidstijdverkorting en kredietregelingen komt er een Härtefallfonds, een regeling voor schrijnende gevallen, die het mogelijk maakt om ook bedrijven te helpen voor wie de bestaande regelingen niet van toepassing zijn. Omdat de arbeidsbureaus door overbelasting telefonisch niet goed bereikbaar zijn, zijn de sancties voor uitkeringsontvangers die niet op afspraken komen, tijdelijk afgeschaft.

Maandag maakte kanselier Merkel een aantal nieuwe afspraken met de deelstaten bekend. Veel winkels die niet voorzien in dagelijkse behoeften, moeten sluiten. Binnenlandse toeristische reizen worden verboden. Hotels mogen geen toeristische boekingen meer aannemen en restaurants moeten om 18 uur sluiten. Meer over de maatregelen in ons overzicht van veelgestelde vragen.

Het Robert Koch Institut (RKI, vergelijkbaar met het Nederlandse RIVM) heeft dinsdag de inschatting van het gevaar voor de volksgezondheid naar 'hoog' bijgesteld. Het aantal bevestigde gevallen is volgens het RKI maandagavond gestegen naar meer dan 6000. Dertien mensen zijn in Duitsland aan Covid-19 overleden. De grootste uitbraak is nog steeds in Noordrijn-Westfalen, rondom Heinsberg. Daar zijn meer dan 1500 mensen besmet. Ook in Beieren en Baden-Württemberg zijn meer dan duizend mensen besmet. In Berlijn waren maandag 332 bevestigde besmettingen. Lees meer bij RKI

De Bondsdag heeft de komende week nog zittingen, al zijn al enkele Bondsdagleden besmet met het coronavirus. Het Duitse persbureau DPA meldde maandag dat Bondsdagvoorzitter Wolfgang Schäuble met de fracties heeft overlegd over een aanpassing van de grondwet, waardoor het parlement kan doorfunctioneren, ook als het niet meer kan vergaderen. Zo'n regeling is al in de grondwet vastgelegd voor het geval Duitsland aangevallen wordt, en die zou nu dus naar een virusbedreiging kunnen worden uitgebreid.

Meer over maatregelen en beleid in Duitsland: Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Het Duitse biotechbedrijf Curevac uit Tübingen, dat werkt aan een vaccin tegen corona, krijgt tot 80 miljoen euro van de Europese Commissie om het vaccin zo snel mogelijk op de markt te krijgen. Dat meldde de Europese Commissie maandag in een persbericht. Het bedrijf wil in juni met klinische tests beginnen. 

Reacties

Tom Wagemans - 20 maart 2020 19:12

We willen morgen gaan inkopen in Duitsland. Is het toegestaan?

Reageer
Marja Verburg Tom Wagemans - 21 maart 2020 10:14

Nederland en Duitsland raden dringend af van alle reizen die niet strikt noodzakelijk zijn. Gaat u als het niet nodig is de grens niet over. Zie ook: https://duitslandinstituut.nl/artikel/36312/corona-in-duitsland-veelgestelde-vragen#comment10444
Mvg, de redactie

Jan Tom Wagemans - 20 maart 2020 21:10

Boodschap nog steeds niet begrepen.

Jan Oude Luttikhuis - 18 maart 2020 16:28

Goede middag.
In verband met gehuurd zomerhuisje op texel (08-05-2020) wilde ik vragen
of dit nog kan (Wij wonen in Duitsland) ook in verband met annulering.
mvg. jan

Reageer
Marja Verburg Jan Oude Luttikhuis - 19 maart 2020 10:28

Dag, dat kunnen wij als redactie nu nog niet overzien. Voorlopig worden alle toeristische reizen dringend afgeraden, zowel door de Duitse als door de Nederlandse regering.
Mvg, de redactie

Carmen Hassink - 17 maart 2020 21:25

Hallo, wij hebben monteurs in Bad Bergen zitten in een hotel, als de grenzen niet dicht gaan volgende week ook. Mag dit nog?

Reageer
Marja Verburg Carmen Hassink - 18 maart 2020 11:25

Veel vaklieden mogen in Duitsland blijven werken. Of dat ook voor uw monteurs geldt, kunt het best nagaan bij de opdrachtgever of de gemeente waar ze hun werk doen. Hotels mogen niet meer voor toeristische doeleinden worden geboekt, of uw monteurs er terecht kunnen, kunt het best bij het hotel of de gemeente nagaan. Meer over de nieuwe regelingen: https://duitslandinstituut.nl/artikel/36312/corona-in-duitsland-veelgestelde-vragen
Mvg, de redactie

Henriet - 17 maart 2020 21:10

Ben inderdaad ook erg benieuwd hoe lang het gaat duren voordat de grenzen naar Nederland dicht gaan.
En hoe zit het dan als je in Duitsland woont en in Nederland werkt?

Reageer
Marja Verburg Henriet - 18 maart 2020 11:20

Bij de grenssluitingen tussen Duitsland en de buurlanden Oostenrijk, Zwitserland, Denemarken, Frankrijk en Luxemburg is een uitzondering gemaakt voor goederen- en woon-werk-verkeer. Zie: https://duitslandinstituut.nl/artikel/36312/corona-in-duitsland-veelgestelde-vragen. Of er een grenssluiting met NL komt en welke regels dan gelden, kunnen we als redactie nu niet overzien.
Mvg, de redactie

Lenie - 17 maart 2020 18:10

Mogen wij nog wel naar bunde of assendorf of papenburg,winkels

Reageer
Jan Lenie - 20 maart 2020 21:09

Dat je dat überhaupt zelf nog overweegt, onbegrijpelijk

Marja Verburg Lenie - 17 maart 2020 18:16

Dag, toeristische reizen binnen Duitsland of vanuit of naar het buitenland heeft de Duitse regering verboden. Winkels zijn grotendeels gesloten. De bondsregering wil dat mensen alleen nog reizen als het strikt noodzakelijk is. Zie: https://duitslandinstituut.nl/artikel/36312/corona-in-duitsland-veelgestelde-vragen
Mvg, de redactie

Aangepast op 2020-03-21 10:22:42

Asal - 17 maart 2020 12:56

Is grenzen tussen Duitsland en Nederland open donderdag of niet?

Reageer
Marja Verburg Asal - 17 maart 2020 12:59

Vooralsnog is de grens tussen Nederland en Duitsland open. Hoe lang dat zo blijft, kunnen we als redactie niet overzien. Houdt u ons overzicht met veelgestelde vragen in de gaten: https://duitslandinstituut.nl/artikel/36312/corona-in-duitsland-veelgestelde-vragen en onze nieuwsupdates: https://duitslandinstituut.nl/artikelen/?categorie=kort-nieuws
Mvg, de redactie

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Corona in Duitsland':

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Duitsland heeft de mondkapjesplicht in het ov en ook grotendeels in de zorg afgeschaft. Een overzicht van de corona-regels.


Lees meer

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Door de opkomst van de omikronvariant staat de Duitse vaccinatieplicht tegen corona ter discussie.


Lees meer

De schuldigen

De schuldigen

Het strenge Duitse moralisme heeft nu het thema vaccinatie in zijn greep, constateert columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Terwijl de besmettingen oplopen, leek de Duitse politiek verlamd. Maar nu zijn een nieuwe wet en extra maatregelen besloten.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger