Gerald Asamoah
Snel en sterk

Achtergrond - 23 mei 2006

 Een opvallende verschijning in het Duitse elfta is zonder meer de ijverige Schalke-aanvaller Gerald Asamoah. De snelle en fysiek sterke aanvaller, geboren in Ghana, is de eerste Afrikaanse Duitser die voor het nationale elftal uitkwam. ‘Blondi’ is zijn bijnaam. Bij zijn debuutwedstrijd voor de Mannschaft in 2001 maakte hij meteen een doelpunt. De Duitse media smulden.

De voetbalcarrière van Asamoah leek vroeg in de knop gebroken. Op zijn negentiende zakte hij na afloop van een wedstrijd van zijn club Hannover 96 op het veld ineen. Een hartprobleem, en, zoals later bleek, aangeboren. Asamoah zag zijn voetbaldroom uiteenspatten. Maar het was nog niet voorbij. Hulp vond de voetballer in Amerika, waar een specialist het risico op herhaling inschatte op één procent. Dat gevaar vond Asamoah klein genoeg en hij speelde door, sindsdien “op eigen verantwoordelijkheid”. Waar Asamoah ook voetbalt, een defibrilator staat klaar naast het veld.

Veel doelpunten maakte Asamoah niet, bij Schalke noch bij de nationale ploeg. Desondanks is de aanvaller bijzonder populair bij het publiek, geliefd om zijn onvermoeibare inzet en wilskracht. Een stukje oer-Duitse Kampfgeist made in Ghana. Na het WK van 2002 zette Rudi Völler hem buiten de selectie. Klinsmann haalde Asamoah weer terug.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger