Duitslandweb logo Duitslandweb

Corona in Duitsland: update maandag 6 april

Kort nieuws - 6 april 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb
  • Mensen die na een verblijf in het buitenland naar Duitsland reizen moeten twee weken thuis in quarantaine. Dat geldt ook voor Nederlanders die naar Duitsland reizen. Uitgezonderd zijn mensen die beroepsmatig naar Duitsland moeten, het goederen- en het transitverkeer.
  • Duitsland ziet Nederland nu als risicogebied.
  • Het aantal nieuwe besmettingen neemt af in Duitsland.

Het Duitse corona-kabinet, een crisisteam van ministers, heeft vanmiddag besloten dat mensen die na een verblijf in het buitenland naar Duitsland reizen twee weken thuis in quarantaine moeten. Dat geldt ook voor Nederlanders die naar Duitsland reizen. Uitgezonderd zijn mensen die beroepsmatig naar Duitsland moeten, het goederen- en het transitverkeer. De grens tussen Duitsland en Nederland blijft open, de controles zijn er wel intensiever dan voor de coronacrisis. De brigades die er controleren, zullen nu ook voorlichten over de quarantaine-regels. Het RKI heeft Nederland toegevoegd aan de lijst met internationale corona-risicogebieden. Lees meer bij Tagesschau en het RKI

De corona-regering zou vandaag ook overleggen over de aanpak van de problemen met de levering van beschermingsmateriaal. Maar kanselier Merkel liet weten dat daar donderdag over door wordt gesproken. Wel kondigde Merkel aan dat de financiele steun aan het midden- en kleinbedrijf wordt uitgebreid.

Het aantal nieuwe besmettingen neemt af in Duitsland. Het Robert Koch Institut telde maandagmorgen 3677 nieuwe gevallen, wat het totaal op 95.391 brengt. Het instituut kreeg 92 meldingen van overleden corona-patiënten binnen en gaat nu uit van in totaal 1434 overledenen. Lees meer bij het RKI

De cijfers van de Johns Hopkins University zijn altijd iets hoger omdat daar ook gevallen worden meegeteld die bekend zijn bij lokale of regionale autoriteiten, maar nog niet aan het RKI zijn doorgegeven. De Amerikaanse universiteit telde voor Duitsland 100.024 geïnfecteerden en 1567 doden.

Duitse ziekenhuizen hebben inmiddels 198 coronapatiënten uit andere EU-landen opgenomen. Uit Nederland liggen er 24 mensen op Duitse IC's, uit Frankrijk 130 en uit Italië 44. Lees meer bij tagesschau.de  Actualisatie17:30 uur: Dagblad Tubantia meldt dat er maandag al 37 Nederlanders in Duitse ziekenhuizen liggen. 

De Duitse ministers van Buitenlandse Zaken en Financiën, Heiko Maas en Olaf Scholz, hebben met een open brief in vijf Zuid-Europese kranten hun solidariteit betuigd in de corona-crisis. Italië, Spanje, Portugal, Frankrijk en Griekenland kunnen op Duitse steun rekenen, aldus de ministers. Euro-bonds lieten ze onvermeld. Lees meer bij Der Spiegel

Reacties

Marijn - 28 april 2020 00:12

Mag ik door Duitsland naar Tsjechië reizen?

Reageer
Marja Verburg Marijn - 29 april 2020 15:58

Mensen op weg naar het EU-land waar ze wonen of voor noodzakelijk werk, mogen door Dld reizen. Zie: https://www.bmi.bund.de/SharedDocs/pressemitteilungen/DE/2020/04/coronakabinett-beschluesse.html Zie voor meer info over reizen naar Tsjechië ook: https://www.nederlandwereldwijd.nl/documenten/vragen-en-antwoorden/reisadvies-tsjechie (Nls) en https://www.auswaertiges-amt.de/de/aussenpolitik/laender/tschechischerepublik-node/tschechischerepubliksicherheit/210456#content_0 (Dts)
Mvg, de redactie

Henk - 7 april 2020 10:47

Is de gesloten grens maatregel eerst tot 19 april?

Reageer
Marja Verburg Henk - 7 april 2020 11:28

De beperkingen in Duitsland, oa een verbod op vakantiereizen, geldt voorlopig tot 19 april. Daarna bekijken de regering en de deelstaten de situatie opnieuw. Over hoe de nieuwe reisbeperkingen (oa quarantainemaatregel), die op 6 april zijn aangekondigd, worden uitgevoerd, overleggen bondsregering en de deelstaten nog. We houden u daar hier van op de hoogte: https://duitslandinstituut.nl/artikel/36312/corona-in-duitsland-veelgestelde-vragen
Mvg, de redactie

Jolanda - 7 april 2020 09:33

Is er ,net als bij ons , een voorlopige einddatum waarop hotels dicht moeten blijven? Wij hebben een hotel geboekt 1 mei ,in berlijn,maar het hotel annuleert pas gratis als ze verplicht dicht moeten en volgens hun site is dat nu 19 april.

Reageer
Marja Verburg Jolanda - 7 april 2020 11:19

In Duitsland gelden de beperkingen in ieder geval tot en met 19 april. Daarna beoordelen de regering en de deelstaten de situatie opnieuw. Kanselier Merkel zei op 6 april in haar persconferentie dat de Duitse regering nog geen datum kan noemen waarop de maatregelen kunnen worden versoepeld.
Mvg, de redactie

Wilco - 7 april 2020 02:49

Goedendag .
De kinderen 9 en 13zijn deze week bij mij en volgende week moeten ze naar mijn ex die in duitsland woont.en de week erop weer naar mij.
Mag ik de kinderen naar duitsland brengen?
en hoe zit dat dan de quarantaine regel ?
en kunnen ze dan nog wel terug reizen naar nederland? Mvg wilco

Reageer
Marja Verburg Wilco - 7 april 2020 11:17

Dat kunnen we als redactie nog niet overzien. De bondsregering en de deelstaten overleggen de komende dagen hoe de nieuwe reisbeperkingen, die op 6 april zijn aangekondigd, worden uitgevoerd. We houden u daar van op de hoogte in dit artikel: https://duitslandinstituut.nl/artikel/36312/corona-in-duitsland-veelgestelde-vragen
Mvg, de redactie

Sasha - 6 april 2020 22:17

Hallo, ik woon in Duitsland aan de grens met Nederland en mijn kind in België. Normaal zou hij moeten komen logeren bij mij voor 1 week vanaf zaterdag op basis van de omgangsregeling vastgesteld door een belgische rechtbank. Gezien de situatie verbonden met coronavirus, is dit een reden om de grens over te gaan? Indien wel mag ik mijn kind gaan halen zoals altijd? Want ik lees dat (vanaf vrijdag) de mensen die van Nederland en België rijden naar Duitsland, 14 dagen in quarantine moeten zitten.

Reageer
Marja Verburg Sasha - 7 april 2020 10:49

Dat kunnen we als redactie nog niet overzien. De bondsregering en de deelstaten overleggen de komende dagen hoe de nieuwe reisbeperkingen, die op 6 april zijn aangekondigd, worden uitgevoerd. We houden u daar van op de hoogte in dit artikel: https://duitslandinstituut.nl/artikel/36312/corona-in-duitsland-veelgestelde-vragen
Mvg, de redactie

Remy - 6 april 2020 21:17

Hallo

Ik heb een stacaravan op een camping net over de grens kan ik daar vanaf vrijdag niet meer heen? Hoelang gaat dit in eerste instantie duren?

Mvg Remy

Reageer
Marja Verburg Remy - 7 april 2020 10:41

Vakanties in Duitsland heeft de Duitse regering al op 16 maart verboden. Of u na 10 april nog naar Duitsland kunt reizen, kunnen we als redactie nog niet overzien. De bondsregering en de deelstaten overleggen de komende dagen hoe de nieuwe reisbeperkingen, die op 6 april zijn aangekondigd, worden uitgevoerd. We houden u daar van op de hoogte in dit artikel: https://duitslandinstituut.nl/artikel/36312/corona-in-duitsland-veelgestelde-vragen
Mvg, de redactie

R. Wolsink - 6 april 2020 18:54

Hallo, ons hoofdverblijf is feitelijk in Nederland, maar we verhuren meerdere objecten in Duitsland, zowel vast als vakantie. Het huis dat we (alleen) voor de vakantieverhuur hebben zijn we nu noodgedwongen aan het renoveren (en de olietank móet gevuld worden, is nagenoeg leeg).
Een vaste huurder is afgelopen weekend uit de woning vertrokken. Deze moeten we nu renoveren voor de volgende huurder er binnenkort inkomt. Feitelijk zijn we dus werkverkeer, maar wordt dit als dusdanig gezien?

Reageer
Marja Verburg R. Wolsink - 6 april 2020 20:53

Dat kunnen wij als redactie niet overzien. Meer info over werkverkeer vindt u op: https://grenzinfo.eu/nl/informaties/werken-in-een-buurland/coronavirus-en-grensganger/actuele-stand-van-zaken-in-duitsland/
Neemt u ook contact op met de gemeente en/of deelstaat waar uw objecten staan, om na te gaan welke regels en evt. beperkingen daar gelden.
Mvg, de redactie

Renske Waardenburg - 6 april 2020 18:24

Wij hebben een 2e woning in Noord Duitsland en zouden daar graag een lang weekend heen gaan om ook de tuin bij te houden. We kunnen voldoende proviand meenemen en in quarantaine blijven. Is dat mogelijk?

Reageer
Marja Verburg Renske Waardenburg - 6 april 2020 20:50

Vakantiereizen naar Duitsland zijn sowieso verboden, in sommige gemeenten en deelstaten worden mensen met een tweede woning geweerd. Gaat u als dat niet strikt noodzakelijk is, de grens niet over.
Mvg, de redactie

Matthijs - 6 april 2020 16:38

Pendelaarsvergunning kan de werkgever hier downloaden.
https://www.bundespolizei.de/Web/DE/04Aktuelles/01Meldungen/2020/03/200317_faq.html?nn=5931604#doc13824392bodyText10

Reageer
Robbert - 6 april 2020 16:35

Zwischen Nordrhein-Westfalen und den angrenzenden Ländern Belgien und Niederlande wird es keine Grenzkontrollen geben. Das habe das Corona-Kabinett in Berlin entschieden, sagte Ministerpräsident Armin Laschet in einer Videobotschaft an der deutsch-niederländischen Grenze in Venlo. Laschet begrüßte die Entscheidung. In der Euregio; lebten die Menschen über Grenzen hinweg. Er verwies auf ein nahes Krankenhaus, in dem Patienten aus den Niederlanden und Deutschland behandelt würden. Tagesschau.de

Reageer
Karin Noomen - 6 april 2020 16:00

Goedemiddag, mijn partner woont in Duitsland en ik in Nederland. Omdat wij allebei nog thuiswonende kinderen hebben, hebben we ervoor gekozen om de weekenden naar elkaar toe te reizen en op die manier totdat de kinderen uit huis zijn onze relatie vorm te geven. Bestaat er voor mij de mogelijkheid om een document te krijgen waarmee ik toch de grens over kan, om naar mijn partner te kunnen gaan? Ik hoor het graag!
Met vriendelijke groet,
Karin Noomen

Reageer
Marja Verburg Karin Noomen - 6 april 2020 18:01

Bij landen waarmee Dld eerder de grenzen heeft gesloten, mogen partners die elk aan een andere kant van de grens wonen elkaar niet bezoeken. Zie: https://www.bundespolizei.de/Web/DE/04Aktuelles/01Meldungen/2020/03/200317_faq.html?nn=5931604#doc13824392bodyText8 (punt 2.5)
Hoe NRW en Nedersaksen dit gaan hanteren, kunnen wij als redactie op dit moment nog niet overzien. Wendt u zich evt aan de deelstaat of gemeente waar uw partner woont.
Mvg, de redactie

Conny - 6 april 2020 13:36

Goedemiddag, waar kan ik een aanvraan indienen om toch de grens over te kunnen naar onze woning? We reizen daar meerdere malen per maand verplicht heen.

Reageer
Marja Verburg Conny - 6 april 2020 17:49

Als uw woning in Duitsland uw hoofdwoning is en u voor werk in NL moet zijn, mag u ws de grens over. Zie voor meer info: https://grenzinfo.eu/nl/informaties/werken-in-een-buurland/coronavirus-en-grensganger/
Als het om een tweede woning gaat, wordt u geacht daar niet heen te gaan. Vanaf 10 april kan u dan aan de grens worden teruggestuurd. Zie voor meer info: https://duitslandinstituut.nl/artikel/36312/corona-in-duitsland-veelgestelde-vragen#Reizen
Mvg, de redactie

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Corona in Duitsland':

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Een overzicht van de belangrijkste Duitse coronamaatregelen en de Duitse en Nederlandse reisregels

Lees meer

Deelstaten wijken af van lockdown-maatregelen

Deelstaten wijken af van lockdown-maatregelen

De Duitse deelstaten maken hun eigen uitzonderingen op de nieuwe strenge coronaregels. Een overzicht.

Lees meer

Duitsland in 2021: Einde tijdperk-Merkel

Duitsland in 2021: Einde tijdperk-Merkel

Na 16 jaar zwaait kanselier Merkel in september af. De redactie werpt een blik vooruit op dit verder onzekere jaar.

Lees meer

Radicale stemmingsomslag in corona-crisis

Radicale stemmingsomslag in corona-crisis

Ziekenhuizen raken vol en honderden mensen per dag overlijden: is Duitsland de controle kwijt?

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger