Duitslandweb logo Duitslandweb

Corona in Duitsland - 12 mei: Rechter heft quarantaineplicht op

Kort nieuws - 12 mei 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb
  • Het gerechtshof in Nedersaksen heeft de quarantaine-bepaling voor mensen die inreizen in Duitsland buiten werking gesteld. 
  • Het RKI denkt dat het reproductiegetal komende dagen rond 1 blijft.
  • In Hamburg gaan woensdag de restaurants en café's weer open.

De rechtbank geeft een klager gelijk, die geen twee weken in quarantaine wil na terugkeer van zijn vakantiehuis in Zweden. Volgens de rechtbank mag zo'n verordening alleen onder bepaalde voorwaarden worden uitgevaardigd. Een quarantaine kan bijvoorbeeld worden opgelegd als iemand ziek is of vermoed wordt dat iemand ziek is. Of als iemand uit een bepaald risicogebied terugkomt. De huidige quarantaine-maatregel is te algemeen, aldus de rechter. Lees meer bij Tagesschau

Het Robert Koch Institut, vergelijkbaar met het Nederlandse RIVM, heeft dinsdag een persconferentie gegeven om het gestegen reproductiegetal R toe te lichten. Dat getal ligt al enkele dagen iets boven 1. Het getal zegt iets over de infecties ongeveer anderhalve week ervoor zijn ontstaan, dus het getal van maandag zegt iets over de periode tussen 28 april en 3 mei. Adjunct-directeur Lars Schaade van het RKI schat in dat het reproductiegetal ook de komende dagen rond 1 zal liggen. In Duitsland zijn een paar grotere lokale uitbraken, ook daardoor stijgt het getal R. 

Het reproductiegetal is slechts een van de parameters waarnaar wordt gekeken om het beleid te bepalen, benadrukte Schaade. "Ook het aantal nieuwe infecties, het aantal ziekenhuisopnames en sterfgevallen en de capaciteit in de zorg spelen mee." De afname van het dagelijkse aantal nieuwe infecties vlakt af, hier bereikt Duitsland een plateau, denkt Schaade. Dat betekent dat er elke dag ongeveer evenveel nieuwe infecties bijkomen. Momenteel zijn het er elke dag rond de duizend. Duitsland heeft ongeveer 83 miljoen inwoners. Het aantal nieuwe infecties kan worden beïnvloed door gedrag, benadrukte Schaade. "Dus blijf thuis, beperk sociale contacten, houd afstand, was je handen en draag aanvullend een mondkapje."

Over een gevreesde tweede golf zei hij: "Die kunnen we alleen voorkomen als we ons gedrag aanpassen. Het gedrag dat we bijvoorbeeld in december nog hadden, dat kan niet meer zolang er geen medicijn of - beter nog - een vaccin is." Lees meer bij Tagesschau en bekijk de laatste cijfers bij het RKI

Duitse media meldden dat de restaurants en café's in Hamburg woensdag weer open mogen. Wel moeten ze hygiëne-regels in acht nemen en mogen maximaal twee gezinnen aan een tafel zitten. Lees meer bij Redaktionsnetzwerk Deutschland

Nu de bondsregering de invulling van het versoepelen van de beschermingsmaatregelen aan de deelstaten overlaat, ontstaan nog meer verschillen in beleid. Tagesschau somt de regels per deelstaat op.

Reacties

Netta - 28 mei 2021 16:45

Ik lees net dat we vanaf maandag niet meer hoeven testen als we naar Duitsland willen klopt dit wel?

Reageer
Marja Verburg - 4 juni 2020 12:16

De meeste deelstaten staan het bijwonen van een crematie van familieleden toe, al kan dat worden beperkt tot een maximum aantal bezoekers. U kunt ws het beste nagaan bij de gemeente Hamelen of bij de deelstaat Nedersaksen wat in uw geval mogelijk is. Meer informatie over de regels per deelstaat houden we hier bij: https://duitslandinstituut.nl/artikel/36312/corona-in-duitsland-veelgestelde-vragen. We wensen u veel sterkte toe.
Mvg, de redactie

Reageer
J.G. Tel - 4 juni 2020 10:51

Kan ik voor een begrafenis / crematie nog voor 15 juni naar Duitsland (Hamelen).

Reageer
Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Corona in Duitsland':

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Duitsland heeft de mondkapjesplicht in het ov en ook grotendeels in de zorg afgeschaft. Een overzicht van de corona-regels.


Lees meer

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Door de opkomst van de omikronvariant staat de Duitse vaccinatieplicht tegen corona ter discussie.


Lees meer

De schuldigen

De schuldigen

Het strenge Duitse moralisme heeft nu het thema vaccinatie in zijn greep, constateert columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Terwijl de besmettingen oplopen, leek de Duitse politiek verlamd. Maar nu zijn een nieuwe wet en extra maatregelen besloten.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger