Duitslandweb logo Duitslandweb

Corona in Duitsland - 9 april: Minister schetst uitweg

Kort nieuws - 9 april 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb
  • De Duitse regering gaat productie beschermingsmateriaal financieren en regelen 
  • De Duitse minister van Gezondheid Jens Spahn: We moeten nog maanden afzien van evenementen en feesten. Dit paasweekend wordt beslissend voor de noodzaak van strengere danwel soepelere maatregelen.
  • RKI: De maatregelen hebben effect.
  • Eerste resultaten van de studie in Gangelt bij Heinsberg laten zien dat ongeveer 15 procent van de inwoners besmet is (geweest).

Het Duitse coronakabinet heeft donderdag besloten dat er een centrale staf op het ministerie van Economische Zaken komt voor inkoop en productie van medische beschermingsmaterialen. Duitse bedrijven worden met gegarandeerde afnames gestimuleerd om bijvoorbeeld mondkapjes te produceren. Kanselier Merkel gaf tijdens een persconferentie aan dat Duitsland en Europa hierin meer eigen productiecapaciteit moeten hebben. Ook de productie van medicijnen moet meer in eigen land plaatsvinden, vindt de regering.  Lees meer bij Der Spiegel en bij Süddeutsche Zeitung

Minister Spahn heeft donderdag aangegeven dat als mensen dit paasweekeinde consequent thuis blijven en sociale contacten beperken, na Pasen kan worden gedacht aan stapsgewijze afbouw van de beperkingen. Overal waar mensen privé dicht bij elkaar in de buurt komen, zoals bij grote evenementen als voetbalwedstrijden of in uitgaansgelegenheden, zal het nog zeker maanden duren voor een terugkeer naar normaliteit, aldus de minister. Ook zouden er regionaal steeds weer strengere maatregelen kunnen worden genomen als het virus zich daar sneller verspreidt. De Duitse strategie is daarbij om veel te testen en besmettingen te isoleren door thuisquarantaine en contactonderzoek. Woensdag overlegt de bondsregering met de deelstaten over hoe het verder moet met de contactbeperkingen na 20 april.

Volgens Spahn zijn op dit moment ongeveer 3000 mensen opgenomen op de intensive care, de meesten worden beademd. Op dit moment zijn nog 10.000 IC-bedden vrij in Duitsland. "Daarom is het mogelijk solidair te zijn met onze buren en patiënten uit buurlanden over te nemen." Lees meer bij Der Spiegel (interview Spahn)

Directeur Lothar Wieler van het Robert Koch Institut (RKI), het Duitse RIVM, ziet in de Covid-19-statistieken dat de maatregelen effect hebben. Maar van een ontspanning van de situatie kunnen we niet uitgaan, aldus Wieler. Het aantal nieuwe besmettingen (4974) was vandaag weer iets hoger dan de vorige dagen, maar zulke schommelingen zijn te verwachten, aldus Wieler. Ook neemt de mortaliteit toe (+246 overledenen vandaag), omdat aanvankelijk vooral jongere mensen waren besmet, maar nu juist veel ouderen in verpleeghuizen. Lees de cijfers van vandaag bij het RKI

Wieler stelde tijdens de persconferentie drie studies voor waar het RKI aan werkt. Deze week begint een studie waarbij het bloed van bloeddonoren wordt getest op antistoffen. Deze tests worden iedere twee weken herhaald. In mei worden eerste resultaten verwacht. Verder wil het RKI op vier uitbraaklocaties bij 2000 mensen het bloed onderzoeken en vragenlijsten afnemen. Ook van deze studie worden in mei eerste resultaten verwacht. Een derde studie is een nationale steekproef onder 15.000 Duitsers. Deze studie begint in mei, aldus Wieler.

Studie Heinsberg

Donderdagmorgen zijn de eerste resultaten van de corona-studie in uitbraakgebied Heinsberg in Noordrijn-Westfalen bekendgemaakt. Hier heeft de infectie zich half februari na een carnavalszitting verspreid en zijn eerder dan in de rest van het land maatregelen genomen. Daarom is hier eerder te zien wat het effect van bijvoorbeeld school- en winkelsluiting is.

In de plaats Gangelt in de gemeente Heinsberg is met een steekproef van 500 mensen vastgesteld dat ongeveer 15 procent van de bevolking besmet is (geweest) met het virus en nu antistoffen in het bloed heeft. Dat is meer dan gedacht. De onderzoekers gaan ervan uit dat deze groep tussen 6 en 18 maanden immuun is. Viroloog Hendrik Streeck van de universiteit in Bonn, die de studie in opdracht van de deelstaat uitvoert, denkt dat deze eerste resultaten aanleiding geven om de strenge contactbeperkingen voorzichtig te versoepelen. Lees meer bij Spiegel Online of bekijk de persconferentie:

 

 De deelstaat Noordrijn-Westfalen heeft de uitkering van noodhulp aan kleine zelfstandigen tijdelijk stopgezet. Via nepwebsites hebben criminelen gegevens verzameld van aanvragers, en daarmee waarschijnlijk zelf valse aanvragen gedaan. Lees meer bij Frankfurter Allgemeine Zeitung

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Corona in Duitsland':

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Duitsland heeft de mondkapjesplicht in het ov en ook grotendeels in de zorg afgeschaft. Een overzicht van de corona-regels.


Lees meer

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Door de opkomst van de omikronvariant staat de Duitse vaccinatieplicht tegen corona ter discussie.


Lees meer

De schuldigen

De schuldigen

Het strenge Duitse moralisme heeft nu het thema vaccinatie in zijn greep, constateert columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Terwijl de besmettingen oplopen, leek de Duitse politiek verlamd. Maar nu zijn een nieuwe wet en extra maatregelen besloten.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger