Duitslandweb logo Duitslandweb

Corona in Duitsland - 7 mei: 350 containmentscouts voor contactonderzoek

Kort nieuws - 7 mei 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

In Duitsland zijn de woensdag aangekondigde versoepelingen het gesprek van de dag. Wat verbazing wekt: veel gaat de komende weken open, tot café's aan toe, maar de kinderopvang blijft nog dicht. Het Robert Koch Institut (RKI) heeft inmiddels 350 containment-scouts aangesteld en opgeleid die de Gesundheitsämter ondersteunen bij het contactonderzoek. 

Het RKI, vergelijkbaar met het Nederlandse RIVM, kon donderdag melden dat het aantal sterfgevallen en nieuwe infecties afneemt, al waren er vandaag weer meer infecties dan de dag ervoor (+1284), maar dat zijn volgens adjunct-directeur Lars Schaade de gebruikelijk schommelingen. Meer cijfers in het Dashboard van het RKI

Het instituut stopt nu met de regelmatige persconferenties, waarop de jongste cijfers en inzichten met pers en publiek werden gedeeld. Dat is omdat de ontwikkelingen niet meer zo dynamisch zijn en omdat de verantwoordelijkheid voor het coronabeleid woensdag voor een groot deel naar de deelstaten is overgeheveld. Dat is het terrein van de regionale Gesundheitsämter, de GGD's.

Het RKI ondersteunt de Gesundheitsämter met het aanstellen en opleiden van in totaal 500 containmentscouts die contactonderzoek moeten doen bij nieuwe besmettingen. Inmiddels zijn al 350 van deze nieuwe medewerkers aan de slag, vertelde Schaade. In Duitsland wordt ook nu al bij iedere infectie geïnformeerd met wie de patiënt contact heeft gehad. Die contacten worden onder quarantaine gesteld. In Nederland wordt de contacten alleen gevraagd zoveel mogelijk thuis te blijven, bleek woensdag tijdens de persconferentie van premier Mark Rutte.

Bundesliga

Nadat de regering en deelstaten woensdag hebben afgesproken dat het Bundesliga-voetbal weer kan beginnen, maakte voetbalbond DFL donderdagmiddag al bekend hoe en waar wordt gespeeld. De eerste wedstrijden zijn zaterdag 16 mei gepland, voorlopig zonder publiek. 

Greiz

In de regio Greiz in Thüringen is het aantal nieuwe coronabesmettingen met 84,6 per 100.000 inwoners het hoogst van heel Duitsland. Het ligt ook ver boven de 50 nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners, die als grens is gesteld voor versoepelingen. Voor de inwoners van Greiz - nu de nieuwe Duitse corona-Hotspot - zijn de woensdag afgesproken versoepelingen van de coronamaatregelen daarom voorlopig nog niet aan de orde. Oorzaak van het hoge aantal besmettingen zijn volgens de deelstaat drie grote familiefeesten die eind februari/begin maart hebben plaatsgevonden. Het virus heeft zich daarna in eerste instantie ongemerkt verspreid, met name in een aantal verzorgingshuizen. Lees meer bij RND.de

 

Reacties

cisca Mooij-Scheffer - 7 mei 2020 14:03

zou ik al naar kleve of elten mogen a.s. zaterdag?

Reageer
Marja Verburg cisca Mooij-Scheffer - 7 mei 2020 15:54

Dat hangt er van af of u een geldige reisreden heeft. Zie voor meer info over reizen in en naar Duitsland en de reisregels per deelstaat: https://duitslandinstituut.nl/artikel/36312/corona-in-duitsland-veelgestelde-vragen.
Mvg, de redactie

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Corona in Duitsland':

Zonder coronatest geen herfstvakantie

Zonder coronatest geen herfstvakantie

De nieuwe reisbeperkingen in Duitsland zorgen voor onvrede en verwarring, merkt Merlijn Schoonenboom in Berlijn.

Lees meer

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Duitsland heeft Nederland tot risicogebied verklaard. Wat dit betekent en welke maatregelen in Duitsland van kracht zijn:

Lees meer

Duitsland zet vol in op luchten

Duitsland zet vol in op luchten

In de strijd tegen het coronavirus zet Duitsland deze herfst vol in op 'stoßlüften', doorwaaien.

Lees meer

Nederland-Duitsland: Vijf verschillen in corona-aanpak

Nederland-Duitsland: Vijf verschillen in corona-aanpak

Tussen het Duitse en het Nederlandse corona-beleid zijn een aantal opvallende verschillen.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger