Duitslandweb logo Duitslandweb

Groningen helpt Oldenburg aan artsenopleiding
Duits-Nederlandse studie geneeskunde begint in 2012

Achtergrond - 9 november 2011 - Auteur: Pieter Cranenbroek

De universiteiten van Groningen en Oldenburg beginnen volgend studiejaar een gezamenlijke opleiding geneeskunde. De European Medical School is de eerste artsenopleiding in Duitsland met een bachelor/master-structuur. De Duitse grensregio hoopt zo het artsentekort tegen te gaan.

Groningen helpt Oldenburg aan artsenopleiding
© Wikimedia/Fruggo/cc & dpa/picture all

Vanaf het volgende studiejaar laten de Rijksuniversiteit Groningen en de Carl van Ossietzky Universiteit in Oldenburg ieder veertig studenten toe voor de eerste Duits-Nederlandse studie geneeskunde. Het Noord-Duitse grensgebied ontbeerde totnogtoe een medische faculteit.

De European Medical School wordt ontwikkeld naar Gronings model. De studenten kunnen co-schappen lopen in het buurland. Na hun master krijgen de studenten een Nederlands artsendiploma, dat in alle Europese landen wordt erkend. De Duitse studenten kunnen het Duitse staatsexamen afleggen.

Vrees voor kwaliteitsverlies

Het had nog heel wat voeten in de aarde voor het zover kwam, temeer omdat geneeskunde in Duitsland nog niet wordt aangeboden in de bachelor/masterstructuur. Geneeskundestudenten leggen na zes jaar een staatsexamen af. Toen de wetenschapsraad van Nedersaksen vorig jaar november groen licht gaf voor de opleiding, uitte de Duitse landelijke artsenorganisatie Bundesärztekammer de vrees dat deze structuur zou leiden tot ondergekwalificeerde artsen en kwaliteitsverlies in de zorg. “Een modulaire bachelor/master-opleiding effent de weg voor medische opleidingen die niet voldoen aan de huidige kwaliteit van de Duitse universitaire opleiding”, waarschuwde de toenmalige voorzitter Jörg Dietrich-Hoppe. ”De hoge kwaliteit die de maatschappij terecht van de medicijnenstudie verwacht, kan een snelle opleiding tot bachelor-arts niet bereiken.”

Volgens de minister-president van de deelstaat, David McAllister, is de opleiding geneeskunde een “actieve voorzorgsmaatregel tegen een gebrek aan artsen en een investering in onze toekomstige gezondheidszorg.”

De universiteiten van Groningen en Oldenburg werken al jaren samen op verschillende terreinen. Volgens een woordvoerder is deze samenwerking het sterkst in de juridische faculteit, waar via de European Law School studenten een gedeelte van de opleiding over de grens moeten volgen. Verder bieden Oldenburg en Groningen samen een double-degree programma aan in de faculteit Ruimtelijke Wetenschappen.

Hoewel het curriculum aan beide universiteiten hetzelfde zal zijn, wordt de opleiding in Groningen in het Nederlands gegeven en in Oldenburg in het Duits. “Wel komt er in Groningen een Duitsland-programma met een Nederlandstalige equivalent in Oldenburg. Die faciliteren door middel van taalcursussen de mogelijkheid co-schappen te lopen in de partnerstad,” aldus een woordvoerder van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Een select groepje studenten kan in het Engels studeren: “Dit is bedoeld voor studenten met een specifieke interesse. Bijvoorbeeld mensen die al in een vroeg stadium weten dat ze verder willen in medisch-wetenschappelijk onderzoek.”

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Nederlands-Duitse samenwerking':

Nieuws in grensgebied gaat ook over begrip

Nieuws in grensgebied gaat ook over begrip

Een nieuw project in de grensstreek moet inwoners op de hoogte houden van het nieuws net over de grens.

Lees meer

Genootschap maakte zich sterk voor Duitse cultuur

Genootschap maakte zich sterk voor Duitse cultuur

Het Genootschap Nederland-Duitsland brengt Duitse cultuur naar Nederland. Dat was niet altijd makkelijk.

Lees meer

‘Omgaan met Duitsland wordt niet makkelijker’

‘Omgaan met Duitsland wordt niet makkelijker’

Wat bedreigt de Nederlands-Duitse samenwerking? Op een bijeenkomst in Den Haag werd de balans opgemaakt.

Lees meer

Nooit zeggen: ‘Schauen sie nur?’

Nooit zeggen: ‘Schauen sie nur?’

Ingrid Bosman nam een kijkje bij de cursus Duits voor winkelpersoneel in grensplaats Winterswijk

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger