Duitslandweb logo Duitslandweb

Heibel in AfD om rechtsextremist Kalbitz

Kort nieuws - 18 mei 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De fractievoorzitter van de AfD in het deelstaatparlement van Brandenburg, Andreas Kalbitz, is uit de partij gezet door het partijbestuur. Maar zijn fractie wil dat hij blijft, bleek maandag.

Kalbitz zou hebben verzwegen dat hij lid is geweest van de verboden neonazi-vereniging Heimattreue Deutsche Jugend (HDJ) en van de extreemrechtse partij Republikaner toen hij zich aanmeldde bij de AfD. Daarom is zijn lidmaatschap nu ongeldig, stelde het partijbestuur vorige week. De AfD heeft een lijst met organisaties waarmee geen contacten mogen zijn. Wie lid is of was van zo'n organisatie, mag geen lid worden van de AfD. De HDJ staat ook op die lijst.

De fractie in Brandenburg stemde maandag over de positie van Kalbitz, en het merendeel wil dat hij lid van de fractie blijft. De beslissing over het voorzitterschap wordt uitgesteld, tot de situatie juridisch is uitgevochten, schrijft Rundfunk Berlin Brandenburg.   

Partijleider Jörg Meuthen had in het bestuur voorgesteld om Kalbitz te royeren en zeven bestuursleden steunden dit voorstel. Vijf leden schaarden zich achter Kalbitz, onder wie bondsdagfractievoorzitter Alexander Gauland. Kalbitz zelf kondigde aan de beslissing juridisch aan te vechten. Lees meer bij RBB

 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer

Duitsers massaal de straat op tegen extreemrechts

Duitsers massaal de straat op tegen extreemrechts

Meerdere honderdduizenden Duitsers zijn dit weekend de straat op gegaan tegen extreemrechts en de radicalisering van de AfD.


Lees meer

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

De roep om een verbod van de AfD wordt steeds luider. Maar het is niet makkelijk een partij te verbieden en het kan ook averechts uitpakken.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger