Duitslandweb logo Duitslandweb

Corona in Duitsland - 23 juni: Lokale lockdown in Gütersloh

Kort nieuws - 23 juni 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb
  • Berlijn heft contactbeperkingen op
  • Uitbraak bij vleesfabriek Tönnies zo groot dat district 'lockdown' afkondigt.
  • RKI ziet geen wetenschappelijke reden om te twijfelen aan nut van afstandsregel
  • Corona-app al 12 miljoen keer geïnstalleerd

Berlijn heft contactbeperkingen op

De stad Berlijn laat de regel vervallen dat je slechts met maximaal vijf personen of leden van twee huishoudens op straat mag zijn. Vanaf zaterdag zijn grotere groepen weer toegestaan. Ook winkels mogen weer meer mensen tegelijk toelaten. De anderhalve-meter-afstandsregel blijft wel bestaan, en voor het niet dragen van een mondkapje in het OV kunnen vanaf zaterdag boetes worden opgelegd. Lees meer bij ZDF Heute 

Lockdown in Gütersloh

Door de grote Covid-19-uitbraak in een vleesfabriek in Rheda-Wiedenbrück in Noordrijn-Westfalen hebben de autoriteiten voor het district Gütersloh een gedeeltelijke lockdown afgekondigd tot 30 juni. De ongeveer 370.000 inwoners van Gütersloh mogen maar met 1 ander persoon naar buiten en musea en andere publieke gebouwen worden weer gesloten. De horeca mag openblijven, maar mensen mogen daar alleen met hun eigen gezinsleden naar toe.

De maatregelen gelden ook voor een deel van het naastgelegen district Warendorf. Zodra inwoners zich buiten het district begeven, gelden de regels voor hen niet meer. Het staat hen vrij het district te verlaten.

Bij vleesfabriek Tönnies is het aantal besmettingen opgelopen tot 1553. Bij de fabriek werken ruim 6000 mensen (en niet 5000 zoals eerder gemeld). Ook enkele familieleden van medewerkers zijn besmet, maar hun aantal is nog niet bekend. Enkele weken geleden is al het personeel van de fabriek nog getest, zei deelstaatpremier Armin Laschet. Toen werd geen enkele besmetting gevonden. Hoe het kan dat de verspreiding zo snel is gegaan, wordt nog onderzocht. Lees meer bij Der Spiegel

Persconferentie Robert Koch Institut

Het Robert Koch Institut (RKI) meldde dinsdagmorgen 503 nieuwe infecties, wat het totaal aantal besmettingen in Duitsland brengt op 190.862. Met tien nieuwe sterfgevallen in de afgelopen 24 uur staat het dodental nu op 8895.

Volgens RKI-directeur Lothar Wieler zou Duitsland een tweede golf van het virus kunnen voorkomen als de huidige regels worden nagevolgd. Wel zullen de verdere versoepelingen in de komende tijd tot nieuwe besmettingen leiden. Het reproductiegetal R is gestegen tot boven 2, maar dat komt vooral door plaatselijke uitbraken, zei hij op een persconferentie in Berlijn.

Wieler ziet geen wetenschappelijke reden om af te zien van de afstandsregels. Omdat nu meer duidelijk is over de rol van aerosolen, adviseert hij meer aandacht te besteden aan ventilatie en luchtzuiveringsinstallaties. Een effectieve luchtverversing kan de aerosolconcentraties in een ruimte verminderen. Besmettingen in de buitenlucht komen veel minder voor. Als in de buitenlucht 1,5 meter afstand wordt gehouden, is de kans op besmetting gering, aldus het RKI. (Lees meer over aerosolen bij het RKI)

Het aandeel kinderen en jongeren in de nieuwe besmettingen neemt volgens het RKI toe. Omdat kinderen meestal niet erg ziek worden, maakt het RKI zich daar niet veel zorgen over. Maar voor leraren en kinderopvangpersoneel kan dat wel een probleem zijn, zei Wieler. Lees meer bij Redaktionsnetzwerk Deutschland

Corona-app

De corona-waarschuwingsapp is na een week al door meer dan 12 miljoen Duitsers gedownload; ongeveer 15 procent van de inwoners. Nieuwssite Tagesschau spreekt van een succes, ook omdat nog geen belangrijke veiligheidsproblemen zijn gemeld. In de komende weken wordt de app volgens de makers ook bruikbaar in een aantal vakantielanden. Ook wordt de Corona-Warn-App in meerdere talen beschikbaar, zoals Turks, Arabisch en Russisch. Lees meer bij Tagesschau

Reacties

G - 7 juli 2020 17:31

https://www.foodagribusiness.nl/rechter-zet-streep-door-coronabeperkingen-gutersloh/

Reageer
Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Corona in Duitsland':

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Duitsland heeft de mondkapjesplicht in het ov en ook grotendeels in de zorg afgeschaft. Een overzicht van de corona-regels.


Lees meer

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Door de opkomst van de omikronvariant staat de Duitse vaccinatieplicht tegen corona ter discussie.


Lees meer

De schuldigen

De schuldigen

Het strenge Duitse moralisme heeft nu het thema vaccinatie in zijn greep, constateert columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Terwijl de besmettingen oplopen, leek de Duitse politiek verlamd. Maar nu zijn een nieuwe wet en extra maatregelen besloten.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger