Duitslandweb logo Duitslandweb

Bondsdag besluit 'Kohleausstieg' op laatste dag voor reces

Kort nieuws - 3 juli 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Bondsdag heeft vrijdagmorgen besloten dat Duitsland uiterlijk in 2038 stopt met kolen als energiebron. De kolenregio's krijgen 40 miljard om de klap op te vangen van het verlies van een belangrijke industrietak. 

De bruinkool- en steenkoolcentrales worden geleidelijk aan gesloten zodat Duitsland de klimaatdoelen voor 2030 kan halen: de uitstoot van broeikasgassen moet in 2030 zijn verminderd met 62 procent ten opzichte van 1990.

De kolenbedrijven krijgen miljarden aan compensatie voor het sluiten van centrales. Ook worden ze gestimuleerd om over te stappen op andere brandstoffen, zoals bijvoorbeeld biomassa. De regering wil in 2026, 2029 en 2032 evaluaren wat de uitwerking van het stoppen met kolenverbranding is en zomogelijk de sluiting van alle centrales iets versnellen, zodat de Kohleausstieg in 2035 een feit is.

Het plan om te stoppen met kolen is de afgelopen jaren uitgewerkt door een brede kolencommissie. Dit voorstel is op punten aangepast, en ook vrijdag werden nog amendementen op het wetsvoorstel aangenomen. Zo is vastgelegd dat de dagbouw-bruinkoolmijn Garzweiler II in Noordrijn-Westfalen voorlopig nog onmisbaar is voor de energievoorziening.

De stemming in de Bondsdag was per Hammelsprung. Dat is een hoofdelijke stemming, waarbij de Bondsdagleden de zaal verlaten en door een van drie deuren weer terugkeren, waarbij deuren voor ja, nee en onthouding staan.

De oppositie had kritiek op verschillende onderdelen van het plan. Volgens De Groenen had de sluiting veel sneller gekund. Ook hekelt de partij dat de nieuwe kolencentrale Datteln 4 nog aan het net mag. De Groenen stemden wel in met de 40 miljard voor investeringen en werkgelegenheid in de kolenregio's. De AfD is tegen de Kohleausstieg, waarmee volgens de partij onnodig een industrietak wordt afgebroken. De FDP vindt het plan van aanpak te ingewikkeld en zou meer stimulering willen voor investeringen uit de private sector. Ook Die Linke was kritisch, omdat de sluiting van centrales veel sneller had gemoeten en het voorstel veel te vriendelijk is voor de kolenbedrijven.

Later vandaag stemt naar verwachting ook de Bondsraad in met de 'Kohleausstieg'. Lees meer bij Frankfurter Allgemeine Zeitung en bij Bundestag.de

 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Energie':

Duitse maatregelen voor klimaat: brandstof duurder

Duitse maatregelen voor klimaat: brandstof duurder

De Duitse regering heeft maatregelen aangekondigd om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen.

Lees meer

Merkel en Rutte leren van elkaars klimaatbeleid

Merkel en Rutte leren van elkaars klimaatbeleid

Nederland en Duitsland willen nauw samenwerken op het gebied klimaat, zeiden Rutte en Merkel in Den Haag.

Lees meer

Dit zijn de plannen voor de Duitse kolenindustrie

Dit zijn de plannen voor de Duitse kolenindustrie

De regering gaat aan de slag met het advies over de 'Kohleausstieg'. Alle mijnen en centrales sluiten op termijn.

Lees meer

Laatste steenkolenmijn blijft achter als lege batterij

Laatste steenkolenmijn blijft achter als lege batterij

De laatste steenkolenmijn in Duitsland sluit deze maand. Maar dit eind is ook een nieuw begin.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger