Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitse regering bereidt zich voor op gastekort

Kort nieuws - 7 juli 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Bondsdag stemt vandaag over meerdere wetsvoorstellen waarmee de regering kan reageren op het dreigende gastekort. Kolencentrales die al uitgeschakeld waren, worden in paraatheid gebracht en een wet uit 1975 wordt gemoderniseerd, zodat de staat gasbedrijven kan nationaliseren en prijsstijgingen eerlijker kan verdelen. 

Het Ersatzkraftwerkbereitstellungsgesetz waarover de Bondsdag vandaag besluit, regelt dat bruinkool- en steenkoolcentrales die al waren stilgelegd, weer paraat staan vanaf oktober. Dat betekent onder meer dat in rap tempo personeel moet worden gezocht. Ook moet worden geregeld dat uitzonderingen gelden voor de maximale uitstoot van enkele reeds uitgeschakelde 'blokken' van een centrale. Die zijn niet gemoderniseerd en voldoen dus niet aan de huidige normen, beschrijft de Lausitz Energie AG de situatie tegenover Tagesschau.

De andere wet die vandaag in de Bondsdag wordt besproken, is het Gassicherheitsgesetz. Die wet werd in 1975 als reactie op de oliecrisis gemaakt en regelt dat de overheid energiebedrijven die dreigen failliet te gaan, kan overnemen. De regering overweegt dit nu al bij gasleverancier Uniper, die dagelijks miljoenen verliest omdat de gasprijzen hoog zijn. Maar het bedrijf kan door vaste contracten de hoge prijzen niet doorberekenen.

Ook kan de overheid via de gaszekerheidswet zorgen dat de lasten van de grote prijsstijgingen worden verdeeld en niet door één partij moeten worden gedragen.

De komende maand wordt spannend voor de Duitse energieverzorging. Op 11 juli draait Rusland de kraan dicht van gaspijplijn Nordstream 1 wegens gepland onderhoud. Op 22 juli zou de gaslevering hervat moeten worden, maar de regering houdt er rekening mee dat de kraan dicht blijft. Lees meer bij Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Energie':

Duitse scenario's rondom Russische gastoevoer

Duitse scenario's rondom Russische gastoevoer

Rusland levert na een onderhoudsstop weer gas door Nord Stream 1. Maar Duitsland houdt er rekening mee dat dit niet zo blijft.


Lees meer

Schimmige stichting moest gaspijplijn redden

Schimmige stichting moest gaspijplijn redden

Mecklenburg-Voorpommeren gebruikte een milieustichting als dekmantel om Nord Stream 2 te redden.


Lees meer

Factsheet: Energie in Duitsland

Factsheet: Energie in Duitsland

Een overzicht van de Duitse energievoorziening, de afhankelijkheid van Rusland en de nieuwe klimaatambities.


Lees meer

Duits energiedilemma

Duits energiedilemma

De Duitse energietransitie gaat pijn doen in de portemonnee, stelt Carsten Brzeski vast. 'Daar kan de regering maar beter eerlijk over zijn.'


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger