Duitslandweb logo Duitslandweb

Kritiek alom op vleesfabriek Tönnies

Kort nieuws - 17 juli 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Vleesfabriek Tönnies in Rheda-Wiedenbrück in Noordrijn-Westfalen heeft het bij velen verbruid. Deelstaatminister voor Arbeid en Gezondheid Laumann heeft laten weten dat het bedrijf als het aan hem ligt geen cent krijgt en de toezichthouders hebben het werk weer stilgelegd, net nadat de fabriek na vier weken stilstand weer was opgestart. 

Bij Tönnies raakten meer dan 1500 werknemers en hun familieleden besmet met Covid-19. Veel medewerkers waren ondergebracht in abominabele groepsonderkomens en door constructies met onderaannemers ontdook de fabriek verantwoordelijkheden, stelden de autoriteiten vast. De fabriek werd vier weken stilgelegd en de regio moest opnieuw in een gedeeltelijke lockdown. Donderdag mocht de fabriek weer van start.

Tönnies heeft bij de deelstaatregering een tegemoetkoming in de loonkosten gevraagd, omdat de fabriek werd gesloten. Minister Laumann sprak daarover in ZDF-Morgenmazin duidelijke taal. De deelstaat wil de belastingbetaler niet voor de kosten laten opdraaien. Sterker nog, de minister wil een heffing invoeren voor slachtbedrijven om mee te betalen aan de arbeidsintensieve controles die op dit moment worden uitgevoerd, zei hij volgens de Süddeutsche Zeitung. Omdat zijn vertrouwen in de vleesindustrie naar eigen zeggen 'onder het nulpunt is'.

De fabriek is overigens donderdag direct weer stilgelegd omdat de werknemers niet veilig konden werken aan de lopende band. Nadat die problemen waren verholpen, draaide de fabriek vrijdag een test-slachtronde. Daarbij onderzochten wetenschappers de luchtstromen in de fabriek. Uit het onderzoek naar de uitbraak was naar voren gekomen dat het luchtverversingssysteem waarschijnlijk heeft bijgedragen aan de snelle verspreiding van het virus.

Waren het in de afgelopen weken vooral boze omwonenden bij de poorten van de fabriek - door de uitbraak gingen alle scholen en kinderopvang in de regio weer dicht - vrijdagmiddag worden dierenactivisten verwacht voor een protest. Donderdag landden activisten van Greenpeace met paragliders op het dak van de fabriek en hingen een grote banner op: 'Schluss mit dem Schweinesystem'. Lees meer bij Süddeutsche Zeitung en bij WDR

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Corona in Duitsland':

2G als alternatief voor de lockdown

2G als alternatief voor de lockdown

Na Hamburg voeren steeds meer deelstaten versoepelingen door waar alleen gevaccineerden en genezenen van kunnen profiteren.

Lees meer

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Een overzicht van de belangrijkste Duitse coronamaatregelen en de reisregels.

Lees meer

Met de groeten van de Bundesregierung

Met de groeten van de Bundesregierung

Hoe beleven grensbewoners de coronapandemie? Etappe 6: 'De kust is veilig jongens, da steht keiner.'

Lees meer

Bommen Berend in de vangrail

Bommen Berend in de vangrail

Hoe beleven grensbewoners de coronapandemie? Etappe 5: 'Duitse koophuizen zijn in trek bij Nederlanders'

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger