Duitslandweb logo Duitslandweb

Bondsregering komt met strenge regels voor vleesindustrie

Kort nieuws - 30 juli 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Als het aan de Duitse regering ligt, komen er stenge regels voor de vleesindustrie. Door de coronacrisis kwamen de afgelopen tijd misstanden in slachterijen aan het licht.

Een nieuw wetsvoorstel regelt dat grote slachterijen vanaf 2021 alleen nog eigen mensen in dienst mogen hebben en geen gebruik meer mogen maken van uitzendwerkers en Werkverträge. Daarmee wordt werk via onderaannemers uitbesteed. Fabrieken huren bedrijven in die ze bijvoorbeeld verantwoordelijk maken voor het slachten of het uitbenen in hun fabriek. Ze ontduiken op die manier de regels voor arbeidstijden, -omstandigheden en lonen. Deze constructie wordt gezien als een van de oorzaken van de vele besmettingsgevallen in de vleesindustrie. Werknemers, onder wie veel Roemenen en Bulgaren, worden tijdens het werk bovendien onvoldoende beschermd en leven veelal dicht op elkaar in groepsverblijven.

In juni bleken bij vleesfabriek Tönnies duizenden medewerkers besmet te zijn met het coronavirus. Dat leidde tot veel ophef en een lokake lockdown in de regio Gütersloh (Noordrijn-Westalen).

Het wetsvoorstel van minister Heil van Werkgelegenheid voorziet ook in een groter aantal controles van de slachterijen. Bedrijven die zich niet aan de regels houden, riskeren hoge boetes. De minister verwacht niet dat door de strengere regels het vlees voor consumenten duurder wordt. De wet moet nog door het parlement worden goedgekeurd. Lees meer bij Zeit Online  

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Corona in Duitsland':

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Een overzicht van de belangrijkste Duitse coronamaatregelen en de Duitse en Nederlandse reisregels

Lees meer

De vertrekhal

De vertrekhal

Merlijn Schoonenboom laat zich in Berlijn vaccineren en vraagt zich in de rij af: heeft Duitsland het in de coronacrisis dan toch beter gedaan dan Nederland?

Lees meer

Duitsland langzaam van het slot

Duitsland langzaam van het slot

Duitse deelstaten versoepelen coronamaatregelen nu corona-besmettingen snel afnemen.

Lees meer

De sneltest

De sneltest

De wekelijkse corona-sneltest lijkt wel een absurdistische kunstperformance. Column van Merlijn Schoonenboom.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger