Duitslandweb logo Duitslandweb

Wie ‘guttenbergt’ is een ‘Epic Fail’
Duitse jeugdwoorden 2011

Achtergrond - 5 december 2011 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Swag, een benijdenswaardige, nonchalant-coole uitstraling, is het Duitse jeugdwoord van het jaar 2011 geworden. Het is voor het eerst dat een Engels begrip de lijst aanvoert.

Wie ‘guttenbergt’ is een ‘Epic Fail’
© Youtube

Swag is in Duitsland door de Oostenrijkse rapper Money Boy bekend geworden. Met het nummer ‘Dreh den Swag auf!’ had hij een internethit in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. Oorspronkelijk komt Swag uit de hit ‘Turn my swag on’ van de Amerikaanse rapper Soulja Boy.

Ook op de tweede plaats staat een Engels begrip: Fail/ Epic Fail, waarmee een grote fout of mislukking wordt bedoeld. Fail/Epic Fail is vooral bekend geworden door het gebruik ervan op internet. Guttenbergen eindigde op de derde plaats. Dat betekent het overschrijven van teksten. Het woord is afkomstig van voormalig minister van Defensie Karl-Theodor zu Guttenberg, die eerder dit jaar moest aftreden omdat hij plagiaat had gepleegd in zijn proefschrift.

Het Duitse jeugdwoord van het jaar wordt sinds 2008 gekozen op initiatief van uitgeverij van woordenboeken Langenscheidt. Zowel de door Langenscheidt aangewezen jury, bestaande uit zeven journalisten en jongeren, als de 40.000 deelnemers aan een internetverkiezing kozen voor Swag.

Dat de twee favoriete Duitse woorden uit het Engels stammen, toont de sterke connectie tussen de virtuele en de reële communicatieniveaus, schrijft Welt Online. De jury heeft Swag op nummer één gezet omdat Fail/ Epic Fail ook onder volwassenen bekend is.

De jury hechtte eveneens belang aan de actualiteit en de originaliteit waarmee de naam Guttenberg tot een werkwoord werd gevormd. Bovendien vond de jury dat guttenbergen, net als Swag, daadwerkelijk nieuwe begrippen zijn, in tegenstelling tot de andere woorden die al langer in gebruik zijn.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitse taal':

Dag van de Duitse taal 2021 draait om uitwisseling

Dag van de Duitse taal 2021 draait om uitwisseling

Het is Dag van de Duitse taal. Een feestje voor scholen, maar zeker ook voor taalliefhebbers.


Lees meer

De Duitse zoektocht naar genderneutrale taal

De Duitse zoektocht naar genderneutrale taal

In Duitsland is veel te doen om genderneutraal taalgebruik. Wat zeggen de taalwetenschappers?


Lees meer

Blikverruimend

Blikverruimend

De vraag ‘waarom Duits?’ is bijna net zo moeilijk te beantwoorden als ‘waarom literatuur?’ Gastcolumn ter gelegenheid van de Dag van de Duitse taal.


Lees meer

Sprechstunde: Duitse taal

Sprechstunde: Duitse taal

Trixie Hölsgens en Synke Hotje van de Onderwijsafdeling van het Duitsland Instituut beantwoorden vragen over de Duitse taal.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger