Duitslandweb logo Duitslandweb

RKI, Duitse RIVM, maakt zich 'grote zorgen' over stijging coronagevallen

Kort nieuws - 28 juli 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Het Robert Koch Institut (RKI), het Duitse RIVM, is zeer bezorgd over de sterke stijging van het aantal coronagevallen in Duitsland. RKI-directeur Lothar Wieler heeft dinsdagochtend op een persconferentie voor een tweede golf gewaarschuwd. 

"We zitten midden in een zich zeer snel ontwikkelende pandemie", zei Wieler tijdens de persconferentie, die was ingelast vanwege het stijgende aantal besmettingen. "De nieuwe ontwikkelingen baren me grote zorgen." Die kunnen het begin van een tweede golf zijn. "We moeten voorkomen dat het virus zich weer razendsnel en ongecontroleerd verspreidt."

In Duitsland zijn de afgelopen zeven dagen meer dan 3611 nieuwe corona-besmettingen gemeld, aldus het RKI. De afgelopen 24 uur waren dat er alleen al 633. Dat is beduidend meer dan begin deze maand, toen het aantal nieuwe besmettingen per dag tussen de 300 en de 500 lag. Het reproductiegetal R lag dinsdagmorgen bij 1,28. Dat betekent dat 1 persoon meer dan 1 andere persoon aansteekt. Sinds het begin van de coronacrisis zijn in Duitsland in totaal 206.242 mensen met het virus geïnfecteerd geraakt, 9122 mensen zijn door Covid-19 overleden. Een overzicht van de Duitse corona-informatie biedt het dashboard van het RKI.

Wieler benadrukte het belang van de 'AHA-regels': afstand houden, hygiëne (handen wassen) en Alltagsmasken (mondkapjes). Die regels moeten zeker nog maandenlang worden gevolgd, ook tijdens de vakantie, zei hij. Steeds minder mensen houden zich aan de regels. "Ik wil nog een keer duidelijk maken: we hebben het in Duitsland zelf in de hand hoe de pandemie zich ontwikkelt." Volgens de RKI-directeur is het dragen van mondkapjes buiten ook zinvol als de 1,5 meter afstand niet kan worden aangehouden. 

Hoewel ook vakantiegangers het virus mee terug nemen, vinden de meeste infecties in Duitsland zelf plaats, zei Ute Rexroth van het RKI tijdens de persconferentie. Dat gebeurt bijvoorbeeld bij familiebijeenkomsten, bruiloften, ontmoetingen met vrienden, op het werk en in zorginstellingen. 

De scholen moeten wel gewoon open gaan volgens Wieler. In een aantal Duitse deelstaten loopt begin augustus de zomervakantie af (zie het overzicht van schoolopeningen per deelstaat van Tagesschau). Veel scholen gaan dan voor het eerst weer regulier open. Ze moeten zich wel aan bepaalde regels houden en er bijvoorbeeld voor zorgen dat verschillende groepen kinderen niet te veel met elkaar in contact komen. Lees meer bij FAZ.net, RND.de en tagesschau.de

Reacties

Marja Verburg - 17 augustus 2020 11:52

Dat is moeilijk vooruit te zeggen. Op dit moment geldt voor Duitsland code geel, vakantiereizen zijn mogelijk maar er blijven risico's, bijvoorbeeld als er een lokale uitbraak is. Meer informatie over reisadviezen van de Nederlandse overheid vindt u hier: https://www.nederlandwereldwijd.nl/landen/duitsland/reizen/reisadvies
Mvg, de redactie

Reageer
Theo Blokzijl - 6 augustus 2020 15:38

Hoe kom ik er achter wanneer ik mijn reis naar Duitsland op 28 augustus 2020 moet annuleren vanwege een eventuele thuis quarantaine na afloop van de reis?

Reageer
Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Corona in Duitsland':

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Een overzicht van de belangrijkste Duitse coronamaatregelen en de reisregels.

Lees meer

2G als alternatief voor de lockdown

2G als alternatief voor de lockdown

Na Hamburg voeren steeds meer deelstaten versoepelingen door waar alleen gevaccineerden en genezenen van kunnen profiteren.

Lees meer

Met de groeten van de Bundesregierung

Met de groeten van de Bundesregierung

Hoe beleven grensbewoners de coronapandemie? Etappe 6: 'De kust is veilig jongens, da steht keiner.'

Lees meer

Bommen Berend in de vangrail

Bommen Berend in de vangrail

Hoe beleven grensbewoners de coronapandemie? Etappe 5: 'Duitse koophuizen zijn in trek bij Nederlanders'

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger