Duitslandweb logo Duitslandweb

Zorgen over IC-capaciteit: Duitsers opgeroepen tot strikte naleving regels

Kort nieuws - 12 november 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Hoewel het aantal nieuwe corona-besmettingen donderdag met 21.866 relatief hoog is, is directeur Lothar Wieler van het Robert Koch Institut (vergelijkbaar met het Nederlandse RIVM) voorzichtig optimistisch. Het aantal nieuwe besmettingen neemt iets minder snel toe, de curve vlakt licht af.

Wieler maakt zich wel zorgen over de situatie in de ziekenhuizen. Momenteel liggen meer mensen op de intensive care dan in april en hun aantal zal de komende weken nog flink stijgen. Een deel van de mensen die nu besmet raken, komen immers over twee weken in het ziekenhuis terecht. Ook neemt het percentage ouderen onder de besmette personen toe.

Daarom is het erg belangrijk situaties te vermijden waarin het virus kan overspringen. Wieler riep alle burgers op zo weinig mogelijk sociale contacten te hebben, ook in de werksituatie. Daarnaast moeten de AHA+L-regels strikt worden nageleefd: Afstand, hygiëne, mondkapjes en ventileren. "En blijf bij symptomen minstens vijf dagen thuis", adviseerde Wieler.

Het aantal beschikbare IC-plekken valt lager uit dan eerder gedacht. Duitsland heeft sinds deze zomer een register voor de IC-plekken, maar veel klinieken stelden de gemelde aantallen daarin naar beneden bij door tekort aan personeel of geschikte ruimte. In Duitsland draait de normale zorg momenteel nog volledig door. Wieler is bezorgd dat die in de komende weken afgeschaald moet worden.

Het doel van alle maatregelen en adviezen is om zo weinig infecties als mogelijk te hebben, benadrukte Wieler. Veel COVID-19-patiënten worden ernstig ziek en sommigen houden er chronische klachten aan over.

Ook de situatie op scholen verdient aandacht, aldus Wieler. Het aantal uitbraken op scholen neemt behoorlijk toe en ook het percentage tieners onder de besmettingen is flink gestegen. Woensdag werd al bericht dat 300.000 scholieren in quarantaine zitten. Wieler roept scholen dringend op om leerlingen mondkapjes te laten dragen en ook de overige hygiëne- en afstandsregels strikt na te leven. Lees meer bij Tagesschau

Minister van Gezondheid Jens Spahn rekent op een verdubbeling van het aantal patiënten op de IC voor het eind van de maand. Dat kan de zorg nog net aan, verwacht hij, maar dat vraagt wel erg veel van het zorgpersoneel.

Ook kanselier Merkel bereidde het land woensdag voor op een moeilijke winter. "We moeten ervan uitgaan dat de tweede golf heftiger is en vooral in een ongunstiger seizoen valt", citeert Der Spiegel de kanselier. Lees meer bij Der Spiegel

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Corona in Duitsland':

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Duitsland heeft de mondkapjesplicht in het ov en ook grotendeels in de zorg afgeschaft. Een overzicht van de corona-regels.


Lees meer

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Door de opkomst van de omikronvariant staat de Duitse vaccinatieplicht tegen corona ter discussie.


Lees meer

De schuldigen

De schuldigen

Het strenge Duitse moralisme heeft nu het thema vaccinatie in zijn greep, constateert columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Terwijl de besmettingen oplopen, leek de Duitse politiek verlamd. Maar nu zijn een nieuwe wet en extra maatregelen besloten.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger