'Tikkie breed' en 'lange bal'
BTV Meisjes 2 over Nederland-Duitsland

Achtergrond - 1 mei 2004

Is voetbal een jongenssport? "Nee, echt niet!", roepen de meiden van Meisjes 2 van de voetbalclub Buitenveldert in Amsterdam in koor. Na de glansrijke overwinning op Meisjes 1 van Stormvogels Telstar zijn de dames bereid hun mening te geven over voetbal en het aanstaande EK-duel tussen Nederland en Duitsland.

  Iedereen weet wel dat in 2003 Zinedine Zidane, de Franse middenvelder van Real Madrid, door de wereldvoetbalbond FIFA is uitgeroepen tot de beste voetballer van de wereld. Wat minder mensen weten, is dat er tegelijkertijd ook een beste vrouwelijke voetballer is gekozen. De beste voetbalster van de wereld in 2003 is de Duitse spits Birgit Prinz. Zij won vorig jaar tijdens het WK damesvoetbal in de Verenigde Staten met het Duitse dameselftal de wereldbeker. In de finale werd Zweden door een golden goal verslagen met 2-1. Een "vetgoeie wedstrijd" volgens de Amsterdamse keepster Sarit. Het talent van Birgit Prinz bleef ook buiten de wereld van het damesvoetbal niet onopgemerkt. De Italiaanse voetbalclub Perugia toonde interesse in de Duitse spits. Voor het eerst in de voetbalgeschiedenis werd een vrouwelijke speler een contract aangeboden bij een club uit de Italiaanse Serie A. Birgit Prinz heeft echter voor de eer bedankt en zo blijft deze revolutie in de voetbalwereld voorlopig nog even uit. En terecht, vinden de Amsterdamse voetbalmeiden. Voetballen tussen de mannen, dat lijkt ze helemaal niks. Spits Sien: "Als ik nu gevraagd zou worden voor Ajax, zou ik het ook niet doen".

  15 juni is het zover. Dan treffen Nederland en Duitsland elkaar voor het EK in Portugal. Van oudsher een beladen wedstrijd. Wat is nu eigelijk de reden van de anti-Duitse sentimenten? "De Duitsers kijken zo nors", meent de één. Volgens de ander heeft het nog steeds te maken met de Tweede Wereldoorlog. Maar volgens Sarit is dat "bullshit" en heeft het niets met vroeger te maken. Rechtsback Selma verklaart het doordat het buurlanden zijn, ook met België ontstaat er eenzelfde soort spanning.

  Wat is nou typisch Nederlands en typisch Duits voetbal? De meiden typeren het als volgt: Nederland is "tikkie breed" en Duitsland "lange bal". En volgens Sarit geldt voor Duitsland: "Het is een potje van 90 minuten en uiteindelijk winnen de Duitsers". Wie vinden de dames de beste Duitse spelers? De meiden barsten los: " Ballack is goed!", "Nee, Ballack is een eikel", "Ballack is cool!". Sarit: "Ik vind Kahn goed!". Iedereen blijkt de Duitse keeper te kennen, maar ook nu zijn de meningen verdeeld: "Kahn is een lekker ding!", roept de één. "Ik vind Kahn juist heel erg eng", griezelt de ander. Keepster Sarit heeft het echter niet over zijn uiterlijk: "Ik vind het Duitse elftal helemaal niet zo geweldig goed, maar ze hebben gewoon een hele goede keeper. En zodra de keeper in vorm is, speelt het hele elftal beter. Ze hebben meer vertrouwen. Dat is ook zo bij ons in het team, natuurlijk".

Wat wordt de uitslag 15 juni? Selma denkt 2-1, Sarit 3-0, rechter binnenste middenvelder Nienke 1-0 en linker binnenste middenvelder Martje 2-0. Alleen rechtshalf Tamar verwacht dat Duitsland gaat winnen met 2-0. Zij wordt uitgejoeld. Want verstand van voetbal, dat hebben de meiden van Buitenveldert Meisjes 2!

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger